1227 Views

Sjefen er optimist

Åtte coronamåneder etter at Janne Salmi overtok jobben som landslagssjef, er han fornøyd og optimistisk foran VM i Tsjekkia.

Juli 21, 2021
TETT PÅ: Landslagssjef Janne Salmi er imponert over gruppa og tror Olav Lundanes er en sterk medaljekandidat også i år. FOTO: IVAR HAUGEN
Skrevet av:

Jens O. Kløvrud

TETT PÅ: Landslagssjef Janne Salmi er imponert over gruppa og tror Olav Lundanes er en sterk medaljekandidat også i år. FOTO: IVAR HAUGEN

– Sportslig er jeg veldig fornøyd med hvordan det har gått og hvordan vi ligger an foran VM, sier finske Salmi.

– Det har gått bedre enn håpet og har vært veldig givende selv om pandemien med alle de praktiske utfordringene knyttet til regler, reising, testing og karantene selvsagt har gjort det slitsomt.

52-åringen opplevde å bidra med å skrive norsk o-historie da Kasper Fosser tok de første individuelle mesterskapsmedaljene i EM/ VM-sprint for senior herrer.

– Sprint-EM i Sveits ga selvtillit og tre bronsemedaljer ga teamspirit. Det føles veldig bra. Hele laget med Kasper i spiss har blitt veldig sterkt. Det er grunn til å sende en stor takk til Jørgen Rostrup og Niklas Profors som dro i gang sprintprosjektet for noen år tilbake, sier Salmi som tror norske løpere skal kjempe om medaljer også på sprintdistansene i Tsjekkia.

40-60 økter i terrenget 

Etter flere ukers samlinger i Tsjekkia tror han det norske laget skal være godt forberedt både til å takle det unike sandsteinsterrenget som vil prege langen og stafetten – og de diffuse skråliene i fjellterrenget på mellomdistansen der det gjelder å holde stødig i kompasset.

– Mange har løpt mellom 40-60 økter i VMlikt terrenget. Nå er ikke lenger antall terrengøkter avgjørende – det gjelder mer å finslipe teknikk og bruke veivalgsanalyser og erfaring til å gjøre rett valg på de lange strekkene. Vi har gjort en del analyser og sett hvor mye kilometertidene øker i de bratte stigningene – og hvor mye «rundt» du kan løpe. En løper som Kasper Fosser har denne modellen i ryggraden og har gjort svært få veivalgsfeil.

Under den siste samlingen i Tsjekkia 10. – 17. juni jobbet løperne først og fremst individuelt for å terpe nødvendige detaljer og styre mot en formtopp til mesterskapet starter 3. juli.

God følelse

– Hvilke medaljemål setter laget for VM?

– Jeg er ikke selv så fasinert av å sette medaljemål, men har er et ønskemål. Men jeg tenker vi kan ta medalje på hver eneste konkurranse – så går det sjelden så bra en ønsker.

– Akkurat nå, tre uker før VM, ser det i alle fall bra ut. Jeg har en veldig god følelse for hele laget – alle har kapasitet til å være topp ti på en god dag.

– Andrine Benjaminsen og Kasper Fosser skal løpe samtlige distanser – det betyr et hardt program. For tøft?

– Andrine og Kasper er unge, spreke og sterke. Jeg tror det vil gå fint, men det er vanskelig å forstå at VM-programmet er satt slik med stafett ettermiddagen før langen. Det kan bli seint før de sover, og det vil kanskje føles litt tungt de første 15 minuttene på langdistansen. Men deretter er det allmennformen som avgjør og 90 prosent av favorittene løper jo stafetten kvelden før.

Imponert av gruppa

– Åtte måneder i jobben – hva har imponert deg mest?

– Som en ny sjef som på forhånd ikke kjente løpere i særlig grad, er jeg imponert over alle. Det er en tøff og profesjonell utøvergruppe som lever et 100 prosent toppidrettsutøverliv. Så er det jo noen som peker seg litt ekstra ut, men her velger jeg gruppa som helhet.

Selv har Janne Salmi vært på nær 25 VM som utøver, trener eller ekspertkommentator. Rutinen gjør ham mindre spent foran mesterskapet, men spennende innrømmer han at det blir. Ikke minst å se hvor kongen – Olav Lundanes med fire strake langdistansegull – står etter en noe trøblete sesong.

– Olav blir stadig sterkere og løp veldig bra på mellomdistanse-økta på siste samling. Jeg har fulltillit til at han er en medalje- og gullkandidat på mellom. Ser vi på langdistanseløpene vi har vært gjennom, har Kasper Fosser og sveitsiske Matthias Kyburz vært enerne, men med rutinen og evnen Olav har i formspissing, kommer han til å være tett på disse to, sier landslagssjef Janne Salmi.

LANDSLAGSTRENER: Anders Nordberg.
LANDSLAGSTRENER: Anders Nordberg.

– Uten Anders hadde jeg nok allerede vært utbrent

At Anders Nordberg byttet ut jobben som Nydalen-trener og ble landslagstrener, har betydd mye for Janne Salmi.

– Det er veldig godt at Anders kom inn. Å jobbe sammen med ham er veldig bra. Han er pålitelig, vi har en veldig lik filosofi og er enige om hvordan vi best kan støtte utøverne, sier landslagssjef Janne Salmi som frykter han allerede ville hatt en «burn out» i en kronglete coronaperiode.

Da både Eskil Gullord og Susanne Barkholt sa opp sine stillinger som landslagstrenere etter uenigheter om hvordan toppidretten skal drives gjennom viruspandemien, ble det utfordrende for finnen å holde retningen mellom smittevernregler, bestillinger, karantenekrav og testing.

Stødige Anders Nordberg (43) med to individuelle VM-sølv og to VM-bronser, har gjort en solid jobb i Nydalen SK. Etter at Anne Margrethe har lagt 21knottskoa på hylla, blir det rollebytte i heimen – nå er det ektemann Anders som reiser på landslagssamlinger.

Hva som skjer med erstatter for Susanne Barkholt avklares til høsten. Landslagssjefen ønsker å tenke langsiktig og vil diskutere med løperne hvilken kompetanse landslaget trenger inn i støtteapparatet.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy