1653 Views

Kasper på gulljakt

Kasper Fosser legger ikke skjul på ambisjonene før VM. Det har han ingen grunn til.

Juli 11, 2021
HAR FUNNET FORMELEN: Kasper Fosser har løst koden for sandsteinsterrenget i Tsjekkia. Han vi være en av de største gullkandidatene på langen. FOTO: WOC2021
Skrevet av:

Jens O. Kløvrud

HAR FUNNET FORMELEN: Kasper Fosser har løst koden for sandsteinsterrenget i Tsjekkia. Han vi være en av de største gullkandidatene på langen. FOTO: WOC2021

– Jeg vil nok være fornøyd med ett gull, sier Kasper Fosser og drar litt på det.

– Sannsynligvis, sier 22-åringen og legger til:

– I etterkant vil jeg nok være fornøyd om jeg får med meg en individuell medalje og stafett-medaljer. Men målet er gull hver gang jeg stiller til start. Det er usannsynlig, men hver dag vil det være målet og innstillingen.

– Formel i hodet

Rapportene forteller om en «råsterk Fosser» gjennom forberedelsene – enten han har brynt seg med norske eller sveitsiske o-topper.

VM-testen på langdistansen i det unike sandsteins-terrenget i VM-landet Tsjekkia, var en maktdemonstrasjon.

– Du føler deg tydeligvis trygg i denne terrengtypen – hva er nøkkelen?

– Jeg tror jeg klarer å se sammenhengen mellom lengde og kupering på strekkene. Du må tenke på en annen måte enn i Norge. Jeg føler at jeg har det regnestykket i en formel i hodet – klarer å se hvor du taper tid og hvor det lønner seg å løpe.

– Forstår du sandsteinsterrenget, er det som regel ganske enkelt. Det er som ei lekegrin, sier han.

Flere blemmer

Mellomdistanse-terrenget har derimot sendt ham på flere bomturer i løpet av VM-forberedelsene.

– Dette terrenget er vidt forskjellig fra lang-terrenget. Her handler det mer om å finne postene. Det er mer finorientering – handler mer om å finne postene, plukke stein i skråli. Jeg har ikke knekt koden enda. Jeg kan løpe 90 prosent veldig bra, men har gått på noen blemmer. Men jeg føler at jeg har bedre og bedre kontroll.

2019: Kasper Fosser overrasket og imponerte med sitt sølv på langdistansen under VM i Østfold 2019. FOTO: JENS O. KLØVRUD

Flest muligheter

– Du skal løpe alle distanser – til sammen sju løp på ei uke. Hva gjør du under mesterskapet for å være klar til alle distansene?

– Ikke noe spesielt. I selve VM-uka blir det å koble av etter hvert løp – tenke neste – ikke drøfte så mye etter det som «har vært». Hvile. Treningsmessig tåler jeg nok ei slik uke bedre enn de fleste. Jeg trener mye hardøkter i uka – det gjelder nok å gå i kjelleren for å motivere seg. Være mentalt forberedt – klare å være fokusert for hver distanse, sier han og legger til:

– Jeg føler at jeg har medaljemuligheter på alle distanser – det er vanskelig å gi fra seg den muligheten. Da tror jeg det er fint å ha flest mulig sjanser. På en god dag – føler jeg at jeg kan ta gull på hver disiplin.

Mer å gå på

– Hvilken distanse vil du helst vinne?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke, det vil være veldig kult å vinne hva som helst. Det er lett å si langen, men der føler jeg at jeg allerede har vist at jeg kan være blant de beste. Det ville være gøy å motbevise at jeg ikke takler mellomdistanseterrenget – eller kult å vinne sprint og langdistanse i et mesterskap.

– Du var sterk i VM-testløpene – har du enda mer å gå på? – Ja, det tror jeg. Er nok i veldig god form nå en måned før VM, men føler det er mer å gå på. Jeg hadde ikke lagt inn noen toppform mot testløpene og tror den siste lille spissingen vil hjelpe litt.

 

-Hjelper på selvtilliten

– Hva betyr de gode svarene fra sprint- EM og testløpene?

– Fysisk og teknisk var jeg sterkest i langdistanse-terrenget. Det betyr mye. Under VM-samlingen løp vi også noen treningsløp mot sveitserne – også da var det bare Matthias Kyburz som slo meg/ kunne slå meg.

Uka etter parkerte Kasper Fosser både svensker, sveitsere – og Olav Lundanes da han igjen var best på langtesten i VM-likt terreng…

En måned før VM har 22-åringen seilt opp som favoritt på langen.

– Hvem blir de største utfordrerne?

– Slik det ser ut er det definitivt sveitsiske Matthias Kyburz i langdistanseterrenget – og også på sprinten. På mellomdistansen er det mange som slåss om beinet – både fra Norge, Sverige og Sveits. I tillegg selvsagt vertslandets Vojtěch Král, men jeg frykter det blir vanskelig å slå Sveits som lag.

Kasper Fosser ble historisk da han vant herrenes første norske sprintmedalje under EM.

11I Sveits jakter han nye medaljer for historiebøkene.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy