1221 Views

Sjefens utfordrer

November 21, 2017
Skrevet av:

administrator

NY COACH: Kristian Hammer skal følge med i bakgrunnen og utfordre landslagssjef Kenneth Buch og orienteringstoppene. TEKST: TOMMY GULLORD Foto: Jens O. Kløvrud

Kombinertsjef Sverre Rotevatn er raus med komplimentene når han utfordres til å karakterisere sin tidligere kollega Kristian Hammer. – Kunnskapsrik, lærevillig, ydmyk, tydelig og involverende, ramser Rotevatn opp.

– Jeg tror Kristian blir en god coach for Norsk Orientering, tilføyer sportssjefen i kombinert. Tidlig i november ble Kristian Hammer presentert som Olympiatoppens nye coach for orientering. Han tok over for Hanne Staff, som får samme rolle overfor svømmeforbundet.

GAMLE LAGKAMERATER

Kristian Hammer og Sverre Rotevatn har kjent hverandre i mange år. De var sammen på landslaget i en årrekke og ble verdensmestere i lagkonkurransen i kombinert i Lahti i 2001. De siste seks årene har Hammer vært landslagssjef og Rotevatn sportssjef i kombinert.

– Jeg opplevde Kristian som en av de beste trenerne i verden når det gjelder kunnskap om totaliteten i kombinert. Samtidig var han veldig flink til å lytte og tilegne seg lærdom av andre som kunne mer på enkeltområder, forteller Sverre Rotevatn.

Ifølge sportssjefen var Kristian Hammer den naturlige lagkapteinen så lenge de var sammen på landslaget. Som landslagssjef var han ifølge Rotevatn flink til å lytte til utøverne, men samtidig tydelig når det gjaldt å stille krav. – Jeg tror Kristian har den nødvendige respekten for o-idrettens særegenhet som vil gjøre ham til en dyktig coach, fastslår sportssjef Rotevatn.

TAKKER FOR KOMPLIMENTENE

O-forbundets nye coach takker sin tidligere kollega for komplimentene.

– Det var koselig å høre, men kanskje han ikke tør å si noe annet, humrer Hammer. Nordlendingen, som i dag er bosatt på Eidsvoll der han er senterleder på et treningsstudio, føler han begynner å bli varm i trøya etter et snaut halvår i jobben. – Det er en 25 prosent stilling. Men jeg har vært med en del, blant annet på landslagssamlinga i Skåne. Det var mitt første møte med utøverne. Tidligere hadde jeg bare så vidt hilst på dem. Det var gøy å være med dem på samlinga og oppleve hvordan de trente. Helt supert, forsikrer Kristian Hammer.

NYSGJERRIG

Han legger ikke skjul på at han er nysgjerrig på hva som rører seg i Norsk Orientering. Det er også et godt utgangspunkt for det som er hans oppgave: å etablere eller videreutvikle prestasjonskulturen i o-idretten. Nysgjerrigheten vil han først og fremst bruke til å utfordre landslagssjef Kenneth Buch.

– Det blir en av mine viktigste oppgaver. Jeg er ydmyk for at det er Kenneth og de andre trenerne som kan orientering. Jeg har all mulig respekt for den jobben de gjør. Men jeg ønsker å få et innblikk i treningskultur, utfordre miljøet til å tørre å gå offensivt inn i ting, uten å glemme helheten, påpeker Hammer. Førsteinntrykket er ifølge olympiatopp-coachen bra, og Hammer legger ikke skjul på at han blir mer og mer ivrig jo mer han involverer seg i miljøet. Og nettopp miljøet – laget og samholdet – er noe han brenner for.

OPPTATT AV FELLESSKAPET

– Jeg er opptatt av fellesskapet, å jobbe sammen for å trene og utvikle hverandre. Samarbeidet mellom klubber, kretser og landslag er også viktig. Det må være en enighet i retningen på alt arbeid, slik at utøveren merker at filosofien er den samme – uansett om det er klubb-, krets- eller landslagstrenere som følger opp, sier en engasjert Kristian Hammer. I utgangspunktet ønsker han å være til stede på de fleste landslagssamlingene. Hans filosofi er å være tett på både trenere og utøvere, gjerne også på trening i skogen.

– Jeg løper jo litt sjøl også, og har allerede forsøkt å holde følge med noen i skogen. Jeg kan forsikre om at det går unna, og gleder meg veldig til å følge både utøvere og trenere i det videre arbeidet, forsikrer han. At han sjøl har bakgrunn fra en kombinasjonsidrett, tror Hammer kan være en fordel. – Det kan være en styrke med tanke på å se helheten og kompleksiteten i o-idretten. Det er det som gjør denne jobben så spennende, fastslår Kristian Hammer.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy