1171 Views

Jubileumsgalopp i nord

BUL Tromsø var med på å arrangere den aller første Midnattsolgaloppen, og inviterer i år til jubileumsgalopp i anledning arrangementets 50-årsjubileum.

November 23, 2017
Skrevet av:

administrator

FOTO: CARL HENRIK BJØRSETH

IDYLLISK: Terrengbilde fra Skittenelv, terrenget som skal benyttes under de to siste løpene.

TEKST: JON HELGE VAENG

Midnattsolgaloppen (MG) er et av Norges eldste flerdagersløp og har blitt arrangert hvert annet år siden oppstarten i 1967. Arrangementet blir sett på som Troms o-krets´ spydspissarrangement, men det har også vært galopp utenom Troms. Det aller første løpet fant sted i Mo i Rana, før turen gikk videre til Bodø, og deretter videre nordover til Troms og henholdsvis Finnfjordbotn, Tromsø og Øverbygd. Deretter gikk det 42 år før galoppen i 2009 forlot Troms og ble lagt til Bodø og Valnesfjord. Etter dette har den igjen funnet sted i Troms. I 2015 lå det lenge an til at det ikke ble noen galopp, men heldigvis ordnet det seg i siste liten slik at det ikke ble noen hull i den nå 50-årige arrangementsrekken.

 

VERDENS BESTE

På den første galoppen var det tilsammen 859 starter, det vil si cirka 172 startende på hvert av de fem løpene. To av disse var kjæresteparet Åge Hadler og Ingrid Thoresen (senere Hadler). Åge, som hadde blitt ble verdensmester individuelt 1966 og Ingrid som fikk sitt store gjennombrudd i 1965 da hun ble nordisk mester individuelt i en alder av bare 19 år, syntes MG virket som et så spennende konsept at de tok turen nordover. Som forventet gikk begge til topps sammenlagt i seniorklassene og kunne hver motta et flott reinskinn i sammenlagtpremie.

 

INNFØRTE HESTESKO

Lite penger i o-idretten på starten av 70-årene gjorde at man måtte tenke kreativt. I forbindelse med planleggingen av MG 1971 oppstod idèen opp om å bruke hestesko til premiering. Primus motor i Troms o-krets på den tiden, Kjell E. Olsen forteller: – Vi tok kontakt med Kløvkompaniet ved Brigaden i Nord-Norge for å høre om de kunne avse noen gamle hestesko. De var meget villige til å hjelpe oss og ønsket oss velkommen til skraphaugen bak stallen på Maukstadmoen. Alle skoene vi fant, cirka 50 i tallet, ble pusset rene for rust og deretter malt med rusthindrende maling. Med stempel ble det slått inn «MG 71» i stålet. Etter at rustmalingen hadde tørket, ble skoene malt i henholdsvis gull-, sølv- og bronsefarge, og til slutt ble det montert på et o-flagg av metall. Hestesko som sammenlagtpremie har siden blitt utdelt på de fleste galoppene. Det kan også nevnes at hesteskoen var sentral i MGs logo frem til ny og modernisert logo ble innført undergaloppen 2009. I den nye, nåværende logoen er midnattsolen i fokus.

 

ERFAREN ARRANGØR

BUL Tromsø var med på å starte opp MG og således passer det meget godt at klubben er vertskap i jubileumsåret 2017. I den første galoppen arrangerte klubben det fjerde løpet. Senere arrangerte de et løp i hver av galoppene 1969, 1973, 1977, 1983, 1987, før de både i 1993 og 2001 tok på seg alle fire løp. Det ble deretter to løp i 2007 og et løp i 2011, før de altså i år igjen tar hele galoppen alene. Det betyr at det er en meget erfaren MGarrangør som står klar til å ta i mot løpere fra inn- og utland til sommeren. Løpene i MG 2017 går onsdag 28. og torsdag 29. juni, med hviledag fredag 30. juni, og de to avsluttende løpene helga 1. og 2. juli. Første løpsdag er det starttid fra kl. 19.00, slik at tilreisende har mulighet til å komme til Tromsø samme dag.

 

EN ÆRE

Markedsansvarlig Ola Bratlie sier det er en ære for BUL Tromsø å få lov til å arrangere MG når arrangementet fyller 50 år. Klubben har lagt lista høyt og har en ambisjon om å lokke minst 1000 løpere til fire spektakulære løp i midnattsolens rike. – De som kommer til Tromsø i månedsskiftet juni/juli, får valuta for pengene. De fire etappene fordeles på to mellomdistanser og to langdistanser. Vi inviterer løperne til NMterrenget fra 2008 ved Straumsbukta på Kvaløya de to første løpene. Kartet ble brukt på langdistansen og mellomkvalifiseringen under NM, forteller Bratlie. – Den siste etappen avgjøres med jaktstart i et raskt og lettløpt terreng ved Skittenelv, som ligger en halvtimes kjøretur på fastlandet nord for Tromsø by. Interessen for løpene er stor. Vi har markedsført MG siden i fjor sommer, og i slutten av februar var det en delegasjon med løpere fra BUL Tromsø som promoterte MG under Portugal O-meeting, tilføyer han.

 

GOD LØPBARHET

Halvard Nordbrøden, som er løypelegger sammen med Thomas Johnsen, Geir Moholt og Mathilde Skaare, lover krevende orientering i et nydelig terreng. – De to første dagene skal Reinlia-kartet benyttes. Arene blir sentralt på kartet, slik at det blir «mye orientering for penga». Terrenget har en del skråli og varierer mellom detaljfattige og svært detaljrike områder. Stedvis innbyr terrenget til veivalgsorientering, i motsetning til mange andre terreng i nord som stort sett består av retningsløping. Løpbarheten er svært god, forteller Halvard Nordbrøden. Om de to siste løpene sier Nordbrøden at Carl Henrik Bjørseth har tegnet et nytt kart som skal benyttes.

– Terrenget er generelt svært lettløpt og innbyr til høy fart. Det er variasjon mellom åpne myrområder, lettløpte områder med intrikat kurvebilde og områder med noe mer kontinentalt kurvebilde. Å ha et godt grep om kompasset er essensielt. Utsikten er forøvrig nydelig.

 

MIDNATTSOLGALOPPEN
• Nord-Norges største o-arrangement
• Har blitt arrangert hvert annet år
siden 1967
• Består av fire løp, men det har vært
enkelte galopper med flere eller
færre løp
• Største deltagerantall var i 1995
(Sørreisa) med i underkant av 2000
deltagere fra 15 nasjoner.

HESTESKO: Den aller første hesteskoen som ble brukt som premie under MG. Det skjedde under MG 1971. FOTO: KJELL E. OLSEN

 

MG-VETERAN

Per Rekkedal, 67 år og veteran innen o-idretten i Nord-Norge, nå aktiv for Bodø & Omegn IF Orientering, har deltatt på nesten samtlige MG-er, og var med på den aller første galoppen i 1967. – Jeg har bare gode minner fra alle løpene og har blitt kjent med mye folk i løpet av disse årene. De løpene jeg husker best, er nok løpene i kveldssol på Senja. Det har også vært stas å få konkurrere mot folk fra hele Europa. Rekkedal sier videre dette om utviklingen på kartfronten: – Med dagens kartnorm lurer jeg på hvordan vi klarte å finne frem på de gamle kartene. Kartene er blitt mye bedre, men jeg er ikke sikker på om ungdommen løper like fort nå som det vi gjorde på 70-tallet. Rekkedal skal selvfølgelig delta under årets MG i Tromsø, og gleder seg til å være med og feire galoppens 50-årsjubileum. Han fikk et hjerteinfarkt i september 2015, men er mer bekymret for om knærne holder.

 

BANKETT PÅ FRIDAGEN

Kretsleder i Troms o-krets, Gunnar Kvaal, opplyser at 50-årsjubileet vil bli grundig markert under årets MG. – Det vil bli en markering under åpningsløpet onsdag 28. juni, samt at det på den løpsfrie dagen fredag 30. juni vil bli avholdt et varehusløp i samarbeid med Nord-Norges største kjøpesenter, Jekta Storsenter. På kvelden vil det bli bankett. Videre vil alle som deltok på den første galoppen i 1967 få gratis start under årets galopp. I tillegg vil alle deltakere og arrangører få en flott minnepin, forteller Kvaal. Han oppfordrer alle til å bli med på feiringen av Midnattsolgaloppens 50-årsjubileum. – Nye og tidligere deltagere er hjertelig velkomne til Tromsø i slutten av juni. Informasjon om galoppen finnes på arrangementets hjemmeside, lokker kretslederen i Troms.

FLOTTE PREMIER: Mange flotte lokale premier under FIK Jervens løp i Målselv i 1967. Helt i forgrunnen Per Vang som satt i styret i NOF, men var nordpå som turist og o-løper. Åge Hadler, som vant herrenes seniorklasse, sees i rød overtrekksjakke.

POPULÆRT: Åge Hadler i rød jakke, en av verdens beste o-løpere på den tiden, vant alle løp og dermed sammenlagt i herrenes seniorklasse under MG 1967. Her fra
premieutdelingen under det siste løpet som gikk i Målselv med FIK Jerven som arrangør.

MARKERING: Kretsleder Gunnar Kvaal i Troms o-krets (grønn overdel) lover at 50-års jubileumet vil bli behørig markert. FOTO: JON HELGE VAENG

VETERAN: Per Rekkedal har deltatt i de fleste midnattsolgalopper, og står på
startstreken igjen til sommeren. FOTO: PRIVAT

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy