1111 Views

Ikke etter planen

November 24, 2017
Skrevet av:

administrator

KLEDD FOR VM?: Under VM2015 ble det tur innom dopingkontrollen. Det gjalt å holde seg varm. Nå er Hausken klar for nytt VM. FOTO: JENS O. KLØVRUD

TEKST: JENS O. KLØVRUD

Det gikk etter planen, med så gikk det veldig feil. Gleden over graviditeten, at hun og Anders Nordberg skulle blir foreldre på ny, at Tarjei og Sigrid kunne få en søster eller bror, ble kortvarig.

 

GJORDE DET NORMALE

27. april fikk hun beskjed om at det ni uker gamle fosteret var dødt. Det var ikke mer å gjøre – annet enn å gjøre det normale og vente på at kroppen selv ordnet opp. For Hausken var det normale å løpe siste etappe på Tiomila. Det gikk bra – dagene etterpå ble tøffe. Det har hun skrevet om på sin egen blogg. – Mentalt var det en nedtur da jeg skjønte hvilken vei det gikk, men jeg fikk ingen voldsom psykisk reaksjon. Vi var veldig klar over hvor heldige vi har vært med de to første barna. Helt problemfrie svangerskap og to friske barn. En kan ikke automatisk regne med at det går så greit hver gang, sier hun til Veivalg. Med hovedmål å bli gravid trente hun egentlig for 2018 og gjorde det som var best for skaden i hamstringen som hadde plaget henne gjennom vinteren. Nå er hun glad for at hun hadde is magen. Veteranen tror hun skal rekke VM-formen.

 

HAR FÅTT TROEN

– Ja, nå har jeg begynt å få troen. I mai ble det 37 timer, forrige uke 20 timer. Jeg må få løpt mer for å få opp giret, og forhåpentligvis er jeg bedre på Jukola. O-festivalen skal buste formen. Jeg tror det kan bli en veldig god oppkjøring, sier tobarnsmoren. – Hva skal til for at du reiser fornøyd hjem fra VM? – Jeg håper at jeg har vært i medaljekampen på begge distansene. Så kan det bli stang ut eller inn, men jeg forbereder meg for å være med i kampen. Hun tror mye vil avgjøres i hodet. Hun må treffe formtoppen mentalt. – Optimal oppkjøring der alt går på skinner får du kanskje hvert fjerde år. Fordelen med å få erfaring er at du takler mellomårene bedre. Jeg vet det går an å få mye ut av all slags oppkjøring. Rutinen gir en trygghet. – Du har blitt 41 år – merker du det? – Det er nok noe i det at risikoen for strekkskader øker med årene. Det kommer du ikke unna. Jeg har innsett at det stemmer. Det er det eneste.

 

– HAR SPART ENERGI

– Gleder du deg like mye som til tidligere VM? – Ja, selv om det nå er blitt et to-måneders prosjekt og litt annerledes enn vanlig. Jeg hadde ikke åpnet en VM-bulletin før mai, men det er litt spennende det også. Jeg legger ordentlig press på meg selv – så får det briste eller bære. I mitt hode skal det bære. Den trøblete forberedelsesperioden har ikke tatt fra henne troen på seg selv mens de andre toppene har knivet i verdenscupløp. – Jeg har spart mye energi på ikke «å løpe rundt». Jeg trenger ikke alle bekreftelsene, og selv om jeg optimalt kunne ønsket å løpe flere løp, har jeg kunnet mate på med trening. Nå kommer jeg giret til precamp og vil få mest mulig ut av den. Det holder egentlig for meg. En drøy måned etter at hun spontanaborterte, er veteranen på vei mot et nytt VM.

 

VILLE UNNGÅ HVITE LØGNER

– Hvorfor valgte du å fortelle om spontanaborten på bloggen din? – Det tappet energi ikke å kunne si ting som det var. Du får jo masse spørsmål i løpet av kort tid. De hvite løgnene du må komme med gir ingen god følelse. I tillegg følte jeg at det ikke var så mange som hadde troa på meg – bortsett fra de som visste det. Det var nå jeg trengte støtte –– nå som jeg var litt nede. – Så var det jo også det å kunne bruke den stemmen du har fått til noe vettugt. Jeg er glad jeg gjorde det, sier hun. Hausken har fått en rekke tilbakemeldinger. På Facebook-profilen hennes har mange skrevet, flere har åpnet seg om egne erfaringer. Takket for hennes åpenhet om et vanskelig tema. – Kan jeg bidra til at det blir lettere for andre, er jo det en god ting, sier Hausken. Trodde du den 41 årige tobarnsmoren som ønsker å bli trebarnsmor, har en plan om å legge fra seg knottskoa etter årets VM, må du tro om igjen. – Nå er det jo ingen hemmelighet at vi ønsker et barn til, men hvis det er mulig logistisk og kroppen holder, ser jeg fram til VM 2019. ”Barn passer aldri, men så passer det egentlig alltid”, sies det. – Jeg fikk oppleve den veldige driven mot VM i Trondheim 2010 – det ville vært gøy å få oppleve det igjen.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy