1273 Views

Haldensere sugne på revansje

November 21, 2017
Skrevet av:

administrator

TEKST: TOMMY GULLORD

– Årets målsetting er å kjempe om seieren i begge klasser, fastslår toppidrettsansvarlig Jens Erik Mjølnerød i Halden SK. Tiomilas mestvinnende klubb tok grep etter fjorårets svake plasseringer, og overlater ingenting til tilfeldighetene i forberedelsene til årets stafetthøydepunkt.

BEDRE FORBEREDT

– Vi skal stille bedre forberedt på alle områder i år. På et møte før påske ble vi enige at dersom alle forbedret seg litt, skal toppnivået være så bra at vi kan vinne uten å gå feilfritt. Vi skal ikke være avhengig av at alle må treffe over evne for å være med å kjempe om seieren. For de fleste handler det om å gjennomføre arbeidsoppgaver og henge med, før «feinschmeckerne» overtar mot slutten, sier skiklubbens toppidrettssjef. Når Mjølnerød bruker benevnelsen alle, mener han nettopp det – ikke bare løperne, men også trenere og øvrige personer i støtteapparatet. Han mener resultater som regel kommer som en konsekvens av forberedelsene. – Alle oppgaver og funksjoner er like viktige. Utøverne må ha fokus på den jobben de skal gjøre. Støtteappa
ratet må stille så godt forberedt at vi minimaliserer sjansen for å gjøre feil og bli stilt overfor overraskelser, hevder Mjølnerød.

FLERE FORSTERKNINGER

Flere nyervervelser gjør, ifølge Mjølnerød, kampen om plass på Haldens førstelag i begge klasser tøffere enn i fjor. Spanjolen Antonio Martinez Perez vant 1. etappen i Tiomila i fjor. I år har han flyttet til Halden og definitivt aktuell for 1. laget. Det samme er den sterke finnen Fredric Portin. – I tillegg har Jarkko Huovila flyttet tilbake til Halden sammen med samboer Anna-Maija Fincke. Jarkko kjemper om en plass på laget, mens Anna-Maija ikke er aktuell for årets stafett på grunn av en skade. Men vi
har også fått sveitsiske Sabine Hauswirth, forteller Jens Erik Mjølnerød. – Flere juniorer fra egen stall kjemper også om en plass på laget. Håkon Raadal Bjørlo deltok allerede i fjor. Markus Holter er en annen aktuell unggutt, tilføyer han.

SOLID TRENERAPPARAT

Derfor mener Mjølnerød at den som kaprer den tiende og siste plassen på laget, blir bedre enn hva tilfellet var i fjor. Han mener også at det tre, fire bak der skal være gode nok til å være med og kjempe om seieren. – Jeg tror flere er bedre trent i år, fastslår han. Eva Jurenikova er hovedtrener i Halden skiklubb med ansvar for den daglige og ukentlige treningen. Tore Sandvik og Jan Granstedt er trenere for henholdsvis herre- og damelaget, mens Bjørn Axel Gran er prosjektansvarlig med ansvar for logistikk og få alt annet til å flyte best mulig. I tillegg er UK aktivt med i treningsplanleggingen sammen med trenerne. – Både Tore og Jan jobber tett opp mot hver sine lag. Vi har hatt møter og samlinger der vi, foruten å trene, har planlagt, vurdert, studert og analysert alt som har med Tiomila å gjøre. Ikke minst gamle kart og terreng har vært gjenstand for nøye gransking, sier Mjølnerød.

SAMLING I STOCKHOLM

Siste helga i mars dro alle Tiomilaaktuelle haldensere på treningssamling til Stockholm. Der fant den siste
finpussen sted før tre, fire uttakingsløp etter påske. – I Stockholm var opplegget delvis «ferdigsydd», men med noen økter vi ordnet sjøl. Uttakingsløpene gjør det forhåpentligvis mulig for oss å ha lagene klare ei uke før Tiomila, men det kan hende vi må bruke den siste uka til å finsikte de siste plassene, sier Jens Erik Mjølnerød. Uansett reiser Halden med Olav Lundanes, Magne Dæhli og Mari Fasting i spissen til Uppland for siste finpuss onsdag eller torsdag før Tiomila ved Skepptuna motorstadion 9.- 10. mai. Der har klubben leid et hus helt inntil samlingsplass. For ingenting overlates til tilfeldighetene i Halden Skiklubbs jakt på å gjenerobre Tiomila-tronen.

Imponerende statistikk

Siden 1998 har Haldens herrer vunnet Tiomila ni ganger – damene tre. Herrene vant sist gang i 2012.

På Haldens SKs hjemmesider finnes klubbens egen «Hall of fame». Den viser hvem som har vært med å vunnet flest ganger. Tore Sandvik har en rekord som ikke blir enkel å slå. Sist gang (2012) var han «for gamme» for laget. Her er de som har tatt flere enn tre seirer:
Tore Sandvik 8
Mats Haldin   6
Kjetil Bjørlo 6
Petter Thoresen 6
Emil Wingstedt 5
Jarkko Huovila 5
Torgeir Snilsberg 4
Øystein Kristiansen 4

TRE DAMESEIRER
2012
Vendula Klechova, Ida Marie Næss Bjørgul, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Bodil Holmstrøm og Mari Fasting
2009
Vendula Klechova, Ida Marie Næss Bjørgul, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Kajsa Nilsson og Celine Dodin
2002
Kaisa Salminen, Ragnhild Bente Andersen, Käthi Widler, Maria Hoffman og Heather Monro
Siden

HERRECOACH: Tore Sandvik er mest- vinnende i Tiomila med åtte seirer. I år har han jobben med å coache herrelaget – her på samling i Sverige med «junior» før påske

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy