1683 Views

Audun har tatt steg Det viste han med finaleplass

Målet var å gjøre det bedre enn i knockout-sprinten i Sveits for to år siden, den eneste Audun Heimdal hadde løpt før han stilte til start i EM. Det klarte 24-åringen med glans.

Juli 02, 2021
VISTE KLASSE: Audun Heimdal imponerte med knockout-fi nale. Her med Kasper Fosser på hjul. Foro: EOC / Remy Steinegger
Skrevet av:

Tommy Gullord

VISTE KLASSE: Audun Heimdal imponerte med knockout-fi nale. Her med Kasper Fosser på hjul. Foro: EOC / Remy Steinegger

– For to år siden ble jeg slått ut i kvartfinalen. I EM siktet jeg først og fremst mot en plass i semi’n. Finaleplass er jeg derfor veldig godt fornøyd med, sier Konnerud- gutten som løper for NTNUI.

Med bronse til Kasper Fosser, 6. plass til Audun Heimdal, Dag Blandkjenn og Håvard Sandstad Eidsmo på delt 8.- og Lukas Liland på 11. plass ble knockoutsprinten i Neuchatel en virkelig opptur for Norge.

Kult med de unge

– Det er kult at såpass mange av oss yngre på laget gjorde det så bra, ikke minst med fem i semifinalen. Det virker som vi har hevet oss på sprint, og at nasjonalt nivå holder også internasjonalt, påpeker Audun Heimdal.

Sjøl imponerte han stort helt fram til finalen. Da gjorde han en liten miss midtveis.

– I kampens hete glemte jeg at det var to runder. Jeg spurtet i den tro av vi skulle mot mål, og da ble beina litt ekstra tunge ut på sisterunden etter å ha oppdaget feilen.

En feil tidlig i løpet ødela også den individuelle sprinten, der de unge, norske herresprinterne – med unntak av Kasper Fosser – fikk mer beskjedne plasseringer enn på knockouten.

Stemplet feil

– Jeg stemplet først på feil 3. post. Den hadde jeg løpt forbi på vei mot 2. post, men så oppdaget jeg at det var noe som ikke stemte da jeg løp videre. Det viste seg at jeg hadde vært på damenes 3. post like ved, og med et drøyt halvminutt tidstap røk sjansene for en topplassering, forteller Heimdal.

I tillegg tok han i likhet med flere av de andre nordmennene feil veivalg på langstrekket. Da var løpet i realiteten kjørt.

– På forhånd hadde jeg nok større forhåpninger på den individuelle sprinten enn knockouten. Jeg var veldig gira på å gjøre det bra der også, men da kan jeg ikke gjøre slike feil. Uansett er det godt å se at potensialet er der. Det gjelder bare å luke bort feilene..

STERKT: Kvartetten Victoria Hæstad Bjørnstad, Eskil Kinneberg, Kasper Fosser og Andrine Benjaminsen smilte bak maskene etter bronsen..
STERKT: Kvartetten Victoria Hæstad Bjørnstad, Eskil Kinneberg, Kasper Fosser og Andrine Benjaminsen smilte bak maskene etter bronsen..

Stas med medalje – bitter knockout-nedtur

Victoria Hæstad Bjørnstad gledet seg like mye over medalje på stafetten som hun irriterte seg over å bli slått ut i kvartfinalen på knockout-sprinten i EM i Sveits.

Med stafettbronse samt 16.- og 19. plass på de to individuelle konkurransen ble det en skapelig mesterskapsdebut for 22-åringen fra Fossum og IFK Göteborg.

– Jeg løp sprinten i EM i Sveits i 2018 også, men anser årets mesterskap som mitt første ordentlige, forteller Victoria.

Usikker

Pandemien gjorde ungjenta usikker på hvor hun sto før hun reiste til Sveits, all den tid det har blitt smått med konkurranser det siste året.

– Jeg har jo målt meg litt mot svenskene både på trening og i noen løp, og visste at de har mange sterke løpere. Men jeg hadde ingen anelse om hvor jeg sto i forhold til alle andre, forteller hun.

Heldigvis fikk hun det sveitsiske mesterskapet helga før EM til å få noen svar.

– Da fikk jeg i hvert fall litt se litt hvor jeg sto.

Og Victoria «sto så bra» at hun fikk tillit på sprintstafetten i Neuchatel, sammen med Eskil Kinneberg, Kasper Fosser og Andrine Benjaminsen.

Kjempeheldig

– Jeg følte meg kjempeheldig som fikk løpe stafetten. Det var en utfordring som jeg løste så godt jeg kunne. Og det var selvfølgelig stas med medalje, sa Fossumjenta etter en godkjent 1. etappe der hun vekslet som fjerde lag.

Sveits og Sverige var det nemlig ingenting å gjøre med. De tok gull og sølv, men Norge var halvannet minutt bak vinnerne fra vertsnasjonen.

Dagen etter sto knockout-sprint på programmet for første gang i et mesterskap. Victoria tok seg greit videre fra kvalifiseringen med åttende beste tid i sitt heat. Så skjedde det som ikke skulle skje.

Brutalt

– Jeg ledet klart etter det første gaflingsvarianten og følte meg egentlig trygg på at dette skulle gå bra. Men så tok jeg et litt dårlig veivalg og kom dårlig ut av det i noen trange smug og trapper. Det ble stang ut og en stor skuffelse å bli slått ut i kvartfinalen. Skikkelig bittert og brutalt, sier en ærlig Victoria Hæstad Bjørnstad.

Men – som hun sier – slik er det å løpe knockout-sprint.

– Det var den distansen jeg hadde gledet meg mest til og sett fram til med størst forhåpningen. Jeg lærte i hvert fall at det er fint å lede der det er vanskelig løpsteknisk, mens det ikke har så stor betydning det det er o-teknisk krevende.

EM avsluttet Victoria for øvrig med 16. plass på den individuelle sprinten, i et mesterskap hun oppsummerer på følgende måte etter medalje på fire av de fem øvelsene:

– Folk kan i hvert fall ikke lenger går rundt og si at Norge ikke er en sprintnasjon.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy