1497 Views

VINTER´N TRAFF SKI-O-TREFFET

Isak Jonsson angrer ikke på at han droppet KM i langrenn til fordel for Hovedløpet i orientering. På Sjusjøen tok Nydalen-løperen gull i H15.

Februar 01, 2016
Skrevet av:

administrator

I fjor debuterte Isak Jonsson med sølv i Hovedløpet i skiorientering, slått av klubbkamerat Halvor Tørnqvist Halden. I år valgte sistnevnte å gå KM i langrenn for Oslo, mens Jonsson dro til Sjusjøen på medaljejakt.
– Vi går langrenn begge to, men jeg synes det er morsommere med skiorientering. Det er mer action der, forsikret gullvinneren etter målgang.

MEST FOR GØY
På Sjujsøen vant han med to minutters margin til Herman Brunborg fra Nittedal. Eivind Berner Myhre fra Fossum tok bronsen, snaue fire minutter bak gullvinneren fra Nydalen.
– Er det skiorientering du kommer til å satse på i framtida?
– Nei, jeg tror ikke det. Skiorientering går jeg mest fordi det er gøy. Det var morsomt å gå her i dag, men orientering er litt større. Det er mer miljø rundt det. Men hvis miljøet rundt skiorientering hadde vært større, ville jeg kanskje tatt det mer seriøst, mente Isak Jonsson.

NEPPE FLERE LØP
Selv om unggutten trives i actionfylke ski-ospor,tror hen neppe det blir flere konkurranser denne vinteren.
– Nei, jeg tror ikke det. Jeg gikk på Sjusjøen før jul og var påmeldt på Lygna første helga etter nyttår. Der ble det avlyst på grunn av snømangel. Så jeg tror ikke det blir mer skiorientering enn her på Natrudstilen denne helga, sa Nydalen-løperen. Unggutten begynner allerede å bli en aldri så liten medaljegrossist i Hovedløpet. I sommer debuterte han med sølv på sprinten i H14, bare slått av Simen Spets Storhov fra Freidig.

LITT LIKT SKI-O
– Jeg liker sprint også. Det er litt likt skioroentering. Du må orientere i høy hastighet og ta raske beslutninger. Det er mye det samme, forsikrer Isak Jonsson. På Sjusjøen ble det lenge en kamp om gullet mellom Nydalen-løperen og Herman Brunborg fra Nittedal. Sistnevnte åpnet best, så overtok Jonsson føringen før Brunborg passerte meldepost inne på stadion med noen sekunders ledelse. På den krevende, avsluttende sløyfa ble imidlertid Isak Jonsson for sterk og henviste Brunborg til nest øverste trinn på seierspallen.

MÅTTE STOPPE
– Det var vanskelig mot slutten, så jeg måtte stoppe litt for mye for å kontrollere at jeg gikk riktig. Det ble nok litt for mye tidstap der, oppsummerte Herman Brunborg – opprinnelig fra Bergen, men nå bosatt sammen med familien i Nittedal.

Aslak Heimdal i H16

ENDELIG GULL

Sin unge alder til tross har Konnerud-gutten allerede ei imponerende merittliste med flere medaljer fra Hovedløpet. På Sjusjøen avsluttet han «HL-karrieren» på beste vis med gull i H16.
– Før start hadde jeg i hvert fall mål om en plass på pallen, helst øverst. Jeg følte jeg hadde sjansen på gull, og heldigvis gikk det bra, oppsummerte Konnerud-løperen. Det ble en tøff kamp mellom Heimdal og Henrik Fredriksen Aas fra Asker i den elste gutteplassa. Heimdal tapte et halvminutt på andreposten, men gikk seg opp og var i tet fra fjerdepost til mål. Seiersmarginen ble imidlertid så liten som 20 sekunder. Njaal Ellegaard Melby fra Vang gikk inn til bronsemedalje, snaue tre minutter bak gullvinneren.

I STOREBORS FOTSPOR
Aslak Heimdal har også en storebror, Audun, som har herjet i sin årsklasse både sommer og vinter og nærmest gjorde rent bord sist sesong.
– Vi er sammen på en del fellestreninger. Jeg har ambisjoner om å bli like god som han, sa lillebror Aslak, som «bare» hadde sølv fra Hovedløpet i skiorientering fra før.
– Det fikk jeg i H14. I fjor gikk det dårlig under vanskelige forhold på Gålå, mente Aslak, som ikke er ferdig med årets ski-osesong. Jeg regner med å gå NM-helga på Kongsberg også.

SÆRDELES AKTIV
Foruten orientering både sommer og vinter, konkurrerer unggutten fra Konnerud også i både langrenn og litt skiskyting. I motsetning til flere andre, hadde han også et godt grunnlag på ski før Hovedløpet på Sjusjøen.
– Vi har hatt brukbare forhold på kunstsnø hjemme på Konnerud. I tillegg har jeg vært litt på fjellet og gått på ski, sa Aslak Heimdal etter å ha tatt gull i siste forsøk i Hovedløpet i skiorientering.
Ungjenta fra O-familien Baklid på Konnerud ledet fra start til mål i den krevende løypa på Natrudstilen ved Sjusjøen, akkurat som på Hovedløpet på Gålå i fjor. Da ble seiersmarginen på over ti minutter. Fullt så suveren var hun ikke i år. Selv om hun hadde litt problemer med en post mot slutten av løypa, var imidlertid seieren aldri truet. Seiersmarginen til Tale Strand fra Kongsberg ble til slutt på ett minutt og førti sekunder. Ei annen Kongsberg-jente, Ingvild Langeggen, tok bronsen, drøye åtte minutter bak suverene Baklid.

NESTEN FEILFRITT
– Jeg hadde et håp om å kopiere seieren fra i fjor og ta en ny seier. Heldigvis gikk det bra. Det var et nesten feilfritt løp, men jeg var litt usikker på en stempling på en av postene mot slutten. For å være helt sikker, valgte jeg å snu og stemple på nytt. Ellers har det gått bra, sa Jenny etter et nytt HL-gull i skiorientering. Dermed sørget hun for at Konnerud ble den eneste klubben som tok mer enn ett gull i årets Hovedløp i skiorientering. Og i likhet med gullvinner i H16 og klubbkamerat Aslak Heimdal, er Jenny aktiv både sommer og vinter
– med og uten kart og kompass.– Jeg går langrenn også. Men skiorientering er morsomst om vinteren, forsiket hun etter gulløpet på Sjusjøen.

LITT PÅ SPARKET
Likevel er det vanlig orientering Jenny Baklid først og fremst satser på. Der debuterte hun i Hovedløpet med gull både på sprinten og langdistansen i D14 sist sommer. I samme klasse imponerte hun med tredjeplass sammenlagt i O-Ringen 5-dagers i Borås i sommer, bare slått av to svenske løpere.
– Vanlig orientering er morsomst. Skiorientering tar jeg litt mer på sparket, men det er veldig gøy når du vinner, mente Konnerudjenta. I tillegg synes hun ski-o gir fin trening til sommersesongen.
– Det er ikke så lett å trene o-teknikk om vinteren, men skiorientering gir god teknisk trening med tanke på vanlig orientering. Derfor vil jeg nok fortsette å gå ski-o, men det er dessverre ikke så mange konkurranser i løpet av en vinter.
– Jeg håpet å være med og kjempe i toppen, men hadde ikke forventet å vinne. Jeg visste det var mange harde konkurrenter i klassa, så det var spennende å vente til alle kom i mål, sa tidlig startende Kristine Kravdal fra Gjø-Vard etter målgang på Natrudstilen. Hun lå nemlig litt etter i starten, men avsluttet best og vant til slutt med drøye tre minutters margin til Åsne Haavengen fra Kongsberg. Marte Madslien Bakken fra Nydalen tok bronse i D14, slått med drøye sju minutter av gullvinneren fra Gjøvik.

BOMMET
– Jeg fikk en bra start, men bommet på veivalget inn mot passeringsposten. Jeg skjønte at jeg ville ligge bak der, fortalte en kald og litt sliten Kristine Kravdal etter HL-debuten. Men det viste seg at også de andre fikk problemer, først og fremst i det tette spornettet mot slutten av løpet.
– Etter missen på vei mot publikumsposten, bestemte jeg meg for ikke å bomme mer. Jeg bestemte meg også for ikke å gi opp, og tenkte at de andre også kunne få litt problemer, sa D14-vinneren.

MORSOMST
Foruten skiorientering, konkurrerer også ungjenta i langrenn og litt friidrett. Tidligere spilte hun også håndball, men det har hun gitt seg med.
– Men jeg satser mest på vanlig orientering. Det er morsomst, selv om det er gøy med skiorientering også, sa en fornøyd gullvinner. At hun hevder seg i skogen også sommertid, viste hun sist sommer. Da løp hun inn til andreplass sammenlagt i sin klasse i O-ringen 5-Dagers i Borås, etter to etappeseirer og bestetid på den avsluttende jaktstarten. Nå gleder Kristine Kravdal seg allerede til en ny o-sesong og sitt første Hovedløp uten ski på beina og kartstativ på brystet.

Raadal Bjørlo ekstra sugen på seier
Etter sølv i fjor, var Hedda Raadal Bjørlo fra Halden ekstra sugen på gull i årets Hovedløp i skiorientereing.
– Det var et mål, ja, men jeg visste ikke helt om jeg turte å tro på det sjøl. Jeg har nesten ikke gått på ski før jeg kom hit til Sjusjøen i helga. Snøforholdene i Halden har vært svært dårlige, så grunnlaget var ikke det aller beste, hevdet gullvinneren i D16. Hun syntes det var ekstra artig med gull i siste forsøk i Hovedløpet.

– Det har jeg aldri tatt før. Jeg satser mest på vanlig orientering, men synes ski-o er veldig gøy ogsdå. Desverre er det ikke så lett å satse på det når du bor i Halden. Men jeg har i hvert fall tenkt å gå NM-uka på Kongsberg, sa gulljenta, som var veldig fornøyd med løpet.

– Gjennomføringen var veldig bra. Jeg har nesten ikke bommet, sa Bjørlo, som vant D16 foran Marlin Haavengen fra Kongsberg og Lotte Jauhojärvi Markussen fra Asker.Seinest sist vinter kjempet 26-åringen fra Brandbu om medaljer i skiorientering. Siden i juni har han jobbet i IOF, og 1. januar flyttet han til Sveits for å kombinere IOF-jobben med studier.
– Jeg er ansatt i en 50 prosent stilling i IOF. Jeg vil kombinere markedsføringsjobben der med studier i sportsadministrasjon og teknologi i Lausanne. Jeg vil bo i Sveits fram til september, og i den perioden vil jeg har litt mer fokus på studiene, men jobbe det jeg klarer i tillegg forteller Hans Jørgen Kvåle. Hadelendingen skal jobbe sammen med svenske Patrik Söderquist, også han ansatt i halv stilling i IOF. Hans Jørgen mener de blir et godt tospann som vil utfylle hverandre.

UPROBLEMATISK
– Patrik bor i Falun, og har blant annet bakgrunn fra markedsføring i O-Ringen. Han vil ha fokus på «fot-o», jeg på skiorientering. Jeg føler vi utfyller hverandre godt, forteller han. IOF flyttet hovedkontoret fra Helsinki til Karlstad sist sommer, men markedssjef Kvåle ser ingen problemer med at han bor i Lausanne og Patrik i Falun.
– I den jobben vi skal gjøre, spiller det ingen rolle hvor vi bor, forsikrer hadelendingen. – Og hva går jobben ut på rent konkret?
– Både Patrik og jeg jobber med salg og inntekter. Vi jobber opp mot arrangører for å få de til å utvikle et konsept som flere vil følge med på. Det handler om nye måter å følge o-idretten på; livesenter og nettbaserte løsninger med større muligheter for publikum å følge med enn på vanlig tv.

TILGJENGELIGHET
Hans Jørgen Kvåle forteller at noe av dette ble testet ut allerede i forbindelse med verdenscupåpningen i skiorientering i Finland før jul. – Der testet vi studiokonseptet. Det var et pilotprosjekt som vi ønsker å utvikle videre basert på de erfaringer vi gjør. Vi må også finne løsninger innenfor o-idrettens budsjettrammer, og hjelpe og veilede arrangører slik at dette kan gjøres på en enkel og kostnadseffektiv måte, sier Hans Jørgen Kvåle. Alt dette handler ifølge hadelendingen om å gjøre o-idretten mer tilgjengelig for publikum. Men det krever også vilje til å gjøre endringer i produktet ski-o.

OL-DRØMMEN LEVER
– Vi må finne et konsept der vi beholder skio- sjela, men samtidig aksepterer en utvikling i retning av mer stadionbaserte arrangementer. Vi må tilpasse produktet ski-o med tanke på klimaendringer. Vi har allerede startet med å se på hvordan vi kan utvikle ski-o til å bli en bærekraftig idrett også ved mer snøfattige og kortere vintre, sier Hans Jørgen Kvåle. Han mener også dette er viktig for å holde liv i drømmen om å få skiorientering på OLprogrammet – en drøm som ifølge hadelendingen fortsatt lever.
– OL-drømmen er langt ifra død som visjon og målsetting. Vi har en lang vei foran oss med mange hindringer, men muligheten finnes absolutt. Jeg tror våre muligheter er minst like gode som mange andre idretter som kjemper for å komme på OL-programmet. Jeg kommer i hvert fall til å utnytte tiden her i den olympiske byen Lausanne til å knytte verdifulle kontrakter for å nå OL-målet, sier en optimistisk Hans Jørgen Kvåle.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy