1041 Views

Sterk sprintinnsats

Desember 05, 2017
Skrevet av:

administrator

MEDALJEVINNERE: Håvard Eidsmo (f.v), Victoria Hæstad Bjørnstad og Elias Jonsson løp alle inn til pallplasseringer på sprinten i Østerrike. FOTO: ESKIL SANDE GULLORD TEKST: IVAR HAUGEN

Seier til både Elias Jonsson og Victoria Hæstad Bjørnstad, samt 3. plass til Håvard Eidsmo siste dag var etterlengtet uttelling etter tidstap og marginer imot på stafett og langdistanse. Samtidig er det også oppløftende for fremtiden i en øvelse hvor Norge tradisjonelt har hatt vondt for å hevde seg.

HØSTENS STORE NAVN
En som derimot har både hevet seg og hevdet seg i løpet av sesongen – og stått frem som høstens store navn i norsk juniororientering – er Elias Jonsson. Og Junior European Cup var intet unntak. Seier både under den nevnte sprinten og på langdistansen dagen før imponerer: – Selv om terrenget var ganske ulikt det vi har hjemme i Norge, fant jeg meg godt til rette. Og når jeg er god med kompasset, fungerer det greit, oppsummerte han beskjedent etter langdistansen. Beskjedenheten legger han bort når klokka går og konkurranseinstinktet slår inn. Halvminuttet bedre enn nestemann under en 13 minutter lang sprint taler for seg selv:

TILNÆRMET PERFEKT
– Jeg løp tilnærmet perfekt, uten feil, sa han om den oppvisningen. Og da er det lov å håpe om suksess også i fortsettelsen: – Klart det hadde vært moro å ta steget opp på pallen også under junior-VM individuelt. Men det er lettere sagt enn gjort, og det må en skikkelig god treningsvinter til for å kunne lykkes under junior-VM i Ungarn. Der blir nok også Victoria Hæstad Bjørnstad å regne med. Løperen fra Fossum IF var like suveren som juniorlandslagskollega Elias da hun gikk til topp i yngste juniorklasse for jenter på sprinten. Håvard Eidsmo viste, med 3. plass i eldste juniorklasse for gutter, at storformen fra junior-NM stafetten i Trøndelag helga før helg holdt stand.

REVANSJLYST
– På den avsluttende sprinten ser vi at løperne får utløp for en stor revansjlyst etter at marginene var litt imot dem de to første dagene. Og det er moro at det skjer nettopp på sprint, sier Jorunn Ruud, som var lagleder for Norge. Medaljeløst på stafett etterfulgt av seier til Elias på langdistanse, før en avslutter med en sprint som ga to seire og en 3. plass bidro til norske smil og godt humør siste dag. Likevel vil ikke Jorunn – på direkten – annonsere at denne generasjonen med løpere er svaret på den norske sprintgåten og ørkenvandringen vi har sett i seniorsammenheng de siste sesongene.

LØPSSTERKE
– Disse løperne er gode også på langdistanse, men de er i hvert fall løpssterke og viser med sine prestasjoner under Junior European Cup at de behersker sprintdistansen. Men de er ennå unge, og hvordan det går med dem i fortsettelsen, er også avhengig av hvilke valg de gjør i satsingen fremover. Det som venter nærmest for de norske juniorene – på høyeste nivå – er junior-VM i Ungarn til sommeren. Resultatene under høstens Junior European Cup viser at en trygt kan forvente like store fremganger på sprint som skogsdistansene.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy