1652 Views

Opptur for Oppsal

104 startende i nasjonale løp i 2014, 188 i 2018. De fl este piler peker oppover i Oppsal Orientering.

Mai 10, 2019
Skrevet av:

administrator

TRE UNGDOMSLAG: Oppsal stilte tre ungdomslag i fj orårets Tiomila. Bak f.v. Marius Aamodt, Anselm Reichenbach, Jonas Krogh, Lars Sigurd Baugstø Rødnes og Ask Olaussen Midt f.v. Ingrid Lurås, Amélie Aamodt, Ingrid Solheim Undeberget, Eskil Kolshus og Tina Kalleson Foran f.v. Ingrid Johansen-Barli, Ane Hustvedt, Katrine Bjordal Veggan, Ingeborg Roll Mosland og Jakob A. Gjedebo.

– Det er en kjempeøkning på fem år, kommenterer Anne Karin Thorstensen. Hun har vært leder i Oppsal Orientering et par år og sett hvordan aktiviteten har blomstret, blant annet som et resultat av rekrutteringstiltaket Råtassen. – For fem år siden hadde vi mange 11-12-åringer som nå har blitt ungdommer. For fem år siden hadde vi et fåtall ungdommer, mens vi nå i mars hadde 24 deltakere på kretssamling i Strømstad. Det er både ungdommer som er «født inn» i o-idretten og kamerater som de har fått med seg. Vi fikk til noe der, erkjenner Thorstensen.

FREMOVER: Marius Aamodt er én av mange aktive ungdommer i Oppsal orientering om dagen. Her stempler han på Solrenningen i fjor.

 

Unge voksne

– De siste årene har Oppsal også fått et tilfang av unge, voksne o-løpere. Det er for det meste studenter fra Trondheim eller Ås som har flyttet til Oslo og bosatt seg her. Noen er født og oppvokst i Oppsal, og så har de dratt med seg flere, forteller Oppsal-lederen. Klubben på er også store på turorientering. Ola Dilt er blant landets eldste, rundet 50 år for ikke lenge siden og er en institusjon på Oslo Øst. – De siste årene har vi hatt 1300-1400 registrerte deltakere. Jeg føler det er mange som ikke bryr seg om orientering, men vet hva Ola Dilt er, sier Anne Karin Thorstensen.

LEDER: Anne Karin Thorstensen er leder i Oppsal orientering. Her er hun i ferd med å sende ut 40 løpere på klubbmesterskapet i postplukk.

 

Miljøskapende

Hun er opptatt av at Oppsal skal være en miljøskapende og inkluderende klubb, der alle skal kunne delta på sitt nivå. Samtidig registrerer hun at miljøet også trekker til seg noen gode løpere. – Ut ifra miljøet springer det også sportslige resultater. Ane Sofie Krogh er på juniorlandslaget i skiorientering, mens Anselm Reichenbach ble nummer to på Hovedløpet i fj or og er knyttet opp mot det tyske juniorlandslaget, forteller hun. Det er Snorre Veggan enig i. Han er ansvarlig for ungdomsgruppa (13-16 år) i klubben, og berømmer i likhet med sin leder Råtassenkonseptet og de ringvirkninger det har gitt.

STEP UP: Mari Kalleson (t.v) og Marie Bjordal Veggan er to av flere Oppsalungdommer som i år tar steget opp fra Råtassgruppa til ungdomsgruppa.

 

«Krasjkurs»

– Det var Kari-Ann Ånensen som dro det i gang for noen år iden. Parallelt ble det kjørt «krasjkurs» for foreldre. Hensikten var å lære de grunnleggende i orientering og involvere de i aktiviteten. Det er alfa og omega å få med foreldrene, fastslår Snorre Veggan. Sammen med Roar Pedersen har Veggan fellestreninger for ungdommene to ganger i uka gjennom hele vinteren – både inne og ute.

– Vi har hatt en dobling siden i fjor. Målet er at flest mulig skal være med lengst mulig, sier han. Mestring og utvikling står i fokus. Gode opplevelser er viktigere enn resultatmål.

– Vi holder gjerne igjen løperne litt. På stafetter forsøker vi å sette opp lag slik at alle skal mestre sine etapper. Men det er klart; ut fra alt dette kommer det også gode resultater, innrømmer han.

 

Temakvelder

Gjennom året kjører de også temakvelder, en arene der ungdom kan treffes i en litt annen setting enn på vanlige treninger og bli kjent på en litt annen måte.

– De fleste dukker opp der. Vi har plukket opp noen ideer fra andre klubber, blant annet Koll som har bespisning etter trening. Og vi tar opp ulike temaer. Det kan være overgangen til B-løyper for 13-14-åringer, hvordan du forbereder deg til Hovedløp i Kristiansand eller hvordan du løper i dansk terreng, sier Snorre Veggan.

Nettopp i Danmark har klubben som tradisjon å reise til Nordjysk 2-dagers tidlig på våren.

– I år var cirka 50 med til Danmark. Det er en familietur der mange ungdommer er med, forteller Veggan.

 

Populær natt-o

Noen få er ifølge Snorre Veggan også med i ei 15+ gruppe, der det er litt mer fokus på treningsplanlegging og konkurranser.

– Lars Klyve er veileder og gir råd til de som har lyst til å delta i denne gruppa. Det blir en av de store utfordringene framover å tilrettelegge et opplegg når dagens ungdommer blir juniorer. Populært er i hvert fall klubbens nattmesterskap. I fjor stilte over 70 til start, drøy 40 av disse var under 16 år.

– Jeg tror mange synes det er morsomt å løpe på natta, og en opplevelse med bål og grilling som «tilbehør» til løpet. Klubbmesterskapet i natt-o har definitivt vært en suksess, avslutter Snorre Veggan.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy