983 Views

«Vi ønsker å lære dem å ta styring over egen trening. Lære dem å lytte til kroppen.»

På Wang Toppidrett Orientering i Oslo har ivrige utøvere søkt seg inn for å satse på idretten. Det gir mange fordeler – men også noen utfordringer.

November 22, 2017
Skrevet av:

administrator

ONSDAGSØKTA: Inne på Bislett Stadion kjører Wang Toppidrett morgenøkt sammen med Craftsenteret. Sammen er de en stor gjeng.

TEKST: JENS O. KLØVRUD

– Vår oppgave går like mye på å holde igjen – som å pushe på. Vi må være de kjipe som ber dem ta det rolig en dag eller to, sier Svend Sondre Frøshaug. Sammen med Eskil Gullord er Svend Sondre trener på Wang Toppidrett i Oslo. I halvannet år har de hatt ansvaret for de 16 elevene med orientering som hovedidrett. Deres hovedoppgave er like mye å ha oversikt over enkeltelevenes totalsituasjon som å planlegge økter som skal gjøre dem til bedre o-løpere.

LÆRE Å LYTTE
– Vi ønsker å lære dem å ta styring over egen trening og hverdag. Lære dem å lytte til kroppen. Få dem til å forstå viktigheten av å ta de nødvendige pausene eller justere treningsplanen. Dette er definitivt noe av det viktigste vi gjør, sier Eskil Gullord, som etter hvert har bred erfaring som trener for ungdomsløpere. Sander Arntzen, Synne Strand og Tilla Farnes Hennum konkurrerer i Asker Skiklubbs drakt og er elever ved Wang Toppidrett i hvert sitt klassetrinn. Med reisevei fra Lier og Tranby blir det lange dager. Trening, skole og reise betyr hektiske uker. De er klar over faren for at det kan bli for mye og innrømmer at det er bra at noen ser dem i kortene. At noen kan holde igjen. – På skolen er trenerne veldig «på» at jeg må tenke på totalbelastningen. Av Asker-treneren blir jeg stadig minnet om å lytte på kroppen, sier Synne Strand. Med vaktbikkjer på skole og i klubb holdes juniorene underkontroll. Klarer de å ta inn lærdommen som innprentes står de godt rustet også den dagen vaktbikkjene er ikke er der – den dagen de flytter på hybel og må passe på seg selv. – Vi ser at en del blir for ivrige med den følge at totalbelastningen blir for stor etter at de flytter hjemmefra. Målet er at de tar med seg lærdommen fra skolesituasjonen slik at de er bevisste nok også når de står alene om beslutningene, sier Eskil Gullord.

MÅ SI STOPP
Da Veivalg sto på sidelinja under onsdagsøkta innendørs på Bislett, jobbet Tilla Farnes Hansen med tøyningsøvelser mens Wang-elever og Craftsenter-utøvere løp runde etter runde. En overbelastet legg gjorde alternativ trening nødvendig. Men med trener-øyne og trener-ører rundt seg, ble signalene fanget opp i tide – det er ikke like enkelt for utøvere som styrer treningshverdagen uten samtalepartnere som kan korrigere. – Hadde kroppen vært en maskin kunne en bare gønna på. Det må være fornuft i hvor mye en utsetter den for. Det viktigste i denne alderen er å ha kontinuitet i treningen – å unngå skader og avbrekk. Klarer de det, er det lettere å utvikle seg, sier Eskil Gullord. – Vi har målbevisste utøvere som er opptatt av å trene, men ofte er det mer å tape på å trene – enn å stå over en dag eller to. Dette forsøker vi å prente inn. Vi må være de som sier stopp, sier Svend Sondre Frøshaug.

Variasjonen ungdom fikk i uorganisert lek tidligere, må nå legges inn i organisert trening.

TID TIL Å KJEDE SEG
Selv er de opptatt av at øktene de legger opp til for elevene ved Wang Toppidrett skal være differensierte og at alle ikke skal løpe like fort og lenge på hver økt. – Det er nesten umulig å ha oversikt over alt som skjer i den enkeltes hverdag, men med elevenes månedsplaner og oversikt over klubbenes egne treninger, forsøker vi å hjelpe utøverne til fornuftige valg i forhold til totalen. Eskil påpeker at det av og til er viktig å kjede seg litt. Ta seg tid til å treffe venner. Være vanlig ungdom. – Det er viktig at de er klar over at mange ting tar energi. At de hører på kroppens signaler og at de forstår at skole og andre ting er en belastning som må tas hensyn til i treningsplanleggingen, sier han. På Wang droppes fellestreningene i tentamensperiodier.

«BALANSE», SIER TONNA
Eivind Tonna, talentutvikleren i Norges Orienteringsforbund har fartstid også som trener ved Wang Toppidrett. Han har jobbet mye med utøvere i en hektisk juniorfase med skole, trening, konkurranser og behovet for et sosialt liv i tillegg. – Hva er nøkkelen for en god match? – Alt må være i balanse, sier han raskt. – Toppidrettsgymnasene er et fantastisk til-bud, men du får 200-250 timer trening i skoletida. Da må treningen henge sammen med en sunn progresjon i forhold til hva kroppen trenger. De kan ikke være med på alt på kveldstid. Talentutvikleren mener balansen mellom trening og hvile er avgjørende. Det er en viktig kontrolloppgave for enhver trener, understreker han. – Går du ikke alle trinnene i trappa og tar det gradvis, så sklir du ned igjen. Kroppen sier i fra, sier Tonna.

– LEKEN ER BORTE
Han peker på et moment som gjør trenerjobben mer utfordrende og faren for belastningsskader større enn tidligere: Leken, de uorganiserte aktivitetene som mer eller mindre er blitt borte. – Variasjonen ungdommen fikk i uorganisert lek tidligere, må nå legges inn i organisert trening. Leke sisten, ake, gå på skøyter, sykle, løpe om kapp eller klatre – all den varierte aktivitetene ungdom tidligere hadde som gratisbasis, må i større grad inn i den organiserte treningen. Eivind Tonna mener den organiserte trening fort blir ensformig. Det kan være en årsak til økende skadeproblematikk i ulike idrettsmiljøer. – Det er selvfølgelig et komplekst bilde, men jeg tror at o-løp for enkelte er det tøffeste de gjør med kroppen sin. Da er de veldig sårbare, sier han og forklarer nærmere: – Legger du inn trappeløp, spensthopp, rykkog- napp-trening, så har kroppen gjort ting som er enda mer ekstrem enn det den utsettes for i o-løypa. Da tåler den også flere økter i skogen. – Men du må gå utviklingstrappa også her. Vi er forskjellige, noen har vært vant til å leke. Dette er vanskelig for en trener å forholde seg til.

FELLES BASISØKT
På Wang Toppidrett kjører trenerne elevene i ei felles basisøkt i uka for å sikre nødvendig balanse og styrketrening som en del av det skadeforebyggende arbeidet. – Men vi kan bli, og skal bli, flinkere til å tenke annerledes, skape mer lekbaserte økter som gir allsidige, annerledes treninger. Da vi kjørte gummibåttriatlon på Sognsvann, var det vel ikke så mange som tenkte på dette som ei treningsøkt. Men når den generelle lekaktiviteten er blitt mer eller mindre borte, blir dette viktige økter i helheten, sier Eskil Gullord.

– SPØR OM HJELP
– Alle er ikke en del av et stort treningsmiljø, men trener mest på egenhånd – hvilke råd vil NOFs talentutvikler gi til dem? – Sørg for en fornuftig progresjon i treningen. Få hjelp, diskuter med en som ser det utenfra, sier Eivind Tonna. Han mener vi ikke er flinke nok til å utnytte den kompetansen som finnes rundt omkring i O-Norge. – Det er unødvendig at vi skal finne ut og erfare alt selv. Folk har gjort ting feil før – og vet hva som skal gjøres for å unngå dem. Mange der ute sitter med kompetanse de synes er gøy å bruke – og stas å bli spurt. Masterstudie Det finnes pr. i dag ingen oversikt eller forskning på hvor mange juniorer som går på en smell som følge av overbelastning. Vi vet lite konkret om årsaker, hvor lenge de står på sidelinja, hvilken oppfølging de får. Dette har Eskil Gullord tenkt å finne ut av når han går i gang med sitt Master-studie. – Målet og håpet er å finne ut om det er noen fellesnevner som en kan bruke for framtida, sier Eskil. Inne på Bislett har Håkon Mushom tatt over. Friidrettsutøveren fra Mandal kjører Wangelever og Craftsenter-løpere i ulike koordinasjonsøvelser – bevegelser som skal gi bedre løpsteknikk og forebygge skader. Det skal bidra til at Wang-elevene kan komme gjennom sesongen uten belastningsskader.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy