991 Views

– Økningen av tur-O gir oss en unik mulighet NOFs president mest bekymret for økonomien

Oppsvinget i tur-orientering og stolpejakt gjør presidenten i Norges Orienteringsforbund optimistisk til tross for at coronakrisa har satt strek over første del av sesongen.

Juli 29, 2020
HAGETID: Uten o-løp har det blitt tid for hage og tur-O for Astrid Waaler Kaas. FOTO: JENS O. KLØVRUD
Skrevet av:

administrator

HAGETID: Uten o-løp har det blitt tid for hage og tur-O for Astrid Waaler Kaas. FOTO: JENS O. KLØVRUD

– Tur-O med doblet salg og positive tilbakemeldinger er vårt mulighetsrom, og har sammen med stolpejakten vært utrolig positivt når aktiviteten til løp har vært borte, sier Astrid Waaler Kaas.
– Jeg har nesten følt meg privilegert for å være i orientering. Interessen for friluftsliv og tur-O gir oss en unik mulighet. Den må vi følge opp – og utnytte.

TUR-O-PROSJEKT

Da krisa tok oss og permitteringsspørsmålet ble vurdert for NOFs administrasjon, valgte styret å følge administrasjonens innspill om å flytte ansatte over til et tur-O-prosjekt.
– Neste trinn er at vi jobber videre med dette slik at vi kan skape rekruttering ut fra den økte interessen. Vi har fått flere nye klubber som arrangerer tur-O og har gode eksempler fra kreative klubber som har gjort vellykkede grep. Målet er jo å få flere av tur-O-folket inn som aktive medlemmer i klubbene, sier NOF-presidenten.
– I tillegg til tur-O-fokuset ble det allerede før krisa tok oss, igangsatt en stolpejakt- pilot blant 10 klubber med et mål om at stolpe og tur-o skal gli sammen i et prosjekt.

USIKKER ØKONOMI

Økningen i tur-O gir både klubber og forbund økte inntekter. Likevel er presidenten mest bekymret for økonomien.
– NOF taper på løpsavgift, men sparer på mindre reiseaktivitet for toppidretten til samlinger og konkurranser i 2020. Spørsmålet er likevel hva vi taper på det i lengden. Målet er jo at toppidretten også skal kunne samles og gjøre det de kan innenfor smittevernreglene.
NOFs styre er ansvarlige for økonomien og vil også framover hele tiden be administrasjon vurderer situasjonen.
– Vi kan permittere ut ifra økonomi – eller manglende oppgaver. Administrasjonen viste at de evnet å snu seg raskt med tur-o-prosjektet, og vi håper at aktiviteten skal øke etter regelendringene 15. juni og deretter mot full aktivitet fra 1. september.

UNGDOMMEN SÅRBAR

– Er det deler av idretten du er mer bekymret for enn andre?
– Det blir viktig at ungdommen får noe å strekke seg etter. De er den sårbare gruppen, men jeg tror det er internasjonalt som er det største problemet. Internasjonalt blir det trolig nærmest ingen løp, og flere nasjoner sliter med å finne investorer. Derfor er jeg veldig spent på når landegrensene kan åpnes igjen.
– Frykter du at en ny smittebølge skal kneble også høstsesongen?
– Nei, det gjør jeg egentlig ikke. Jeg tror vi har en idrett som har store fortrinn med skogen som arena, og kreativiteten i klubbene har vært enorm. Det har vært veldig gøy å se hvor kreative klubbene har vært innenfor smittevernreglene. Jeg tror vi kan takle høsten. Astrid Waaler Kaas er i øyeblikket mest bekymret for økonomien i 2021.

MANGLER HOVEDSPONSOR

– Norsk Orientering står fortsatt uten hovedsponsor. Vi har som de siste årene lagt inn en million i sponsorinntekter, men jeg frykter vi må stryke denne potten også neste år. Det er mange bedrifter som sliter som følge av krisa, og jeg tror dessverre ikke at vi står først i køen.
NOFs utsatte forbundsting er satt til første helga i november. Der legges også Strategiplanen 2020-2026 med et mål om 10 prosent økning i aktivitet på flere områder fram.
– I forhold til målet om 10 prosent økning per tingperiode, har vi nok fått en dårlig start. Den kan vi måtte justere, men jeg har tro på at det kan løsne slik at vi kan komme raskt i gang igjen i høst, sier Astrid Waaler Kaas.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy