1009 Views

O-idolene

Årets O-idol heter Oda Scheele og Tobias Alstad. I Sandefjord var de klart best.

September 06, 2018
Skrevet av:

administrator

VINNERE: Nydalens Oda Scheele og Tobias Alstad fra Frol IL kunne juble etter sine løp i Kodal ved Sandefj ord. Foto: orientering.no

– Dette er det største jeg har gjort i o-løypa, sa Tobias Alstad fra Frol IL til orientering.no etter at han vant gutteklassen i årets O-idol i Sandefjord.

– Sprinten på Hovedløpet der jeg ble nummer to – var bra, men dette er det helt klart beste skogsløpet jeg har gjort mot de beste i Norge, fortsatte karen som hadde ei upåklagelig helg i Sandefjord.

På oppvarmingssprinten i Bugårdsparken dagen før ble det andreplass. Men i skogen i Kodal måtte også Tobias ut på en ekstrarunde.

 

FLERE BOMTURER

– Jeg fikk en halvannet minutts bom på 12. post, men ellers var det bra, kommenterte unggutten som altså nå kan titulere seg årets O-idol.

For det var flere som bommet i Kodal. Nydalens Kornelius Kriszat-Løvfald (2. plass) og Ådne Skjærstein, Tyrving (3. plass) la fra seg drøye to minutter før de stemplet på tredjeposten. Cornelius Bjørk fra arrangørklubben Sandefjord OK hadde grepet om seieren inn mot 13. og nest siste post. Så ballet det seg til. De 22 sekundene han ledet med på posten før ble til flere minutter i minus. I seks minutter gresset han rundt i grøntfeltet før skjermen dukket opp. Dermed ble det fjerdeplass – 6.08 bak Tobias Alstad.

 

ODA-REVANSJ

En manglende postskjerm under Hovedløpets langdistanse kunne veltet O-idolmulighetene for Nydalens SKs Oda Scheele. Bronsen på sprinten reddet O-idolstarten. Dermed smakte seieren ekstra godt.

– Jeg er veldig fornøyd med å vinne, og jeg vil si at O-idol er like moro som Hovedløpet, sa Oda til orientering.no etter seieren. Nå står hun med seier fra både Hovedløpet, den sørget hun for da hun var 14 år, og O-Idol.

– Jeg har hatt en nedadgående kurve på Hovedløpet- dermed var det gøy å vinne, sa Oda som gjorde kloke veivalg løpet gjennom.

Hun var til slutt klar D16-vinner i det krevende Vestfold-terrenget i Kodal – over tre minutter foran Gjø-Vards Kristine Kravdal som igjen var stødig helt i toppen etter et par småfeil. Malene Jebsen fra Heming Orientering sikret tredjeplassen.

 

VIL ENDRE REGLENE ETTER DISK I O-IDOL

Kongsberg o-lag foreslår å endre to punkter i konkurransereglene etter at to løpere ble diskvalifi sert i O-idol i Sandefjord.

Både Kongsbergs egen Åsne Haavengen og Nils Tveite fra Ås ble disket for å ha løpt på dyrket mark. I H21 løp blant andre Anders Nordberg over det samme jordet – uten å bli disket.

Nordberg hadde «retten på sin side» fordi han deltok i et internasjonalt løp. De to 16-åringene ble diskvalifisert på bakgrunn av et særegent norsk regelverk.

 

UKLARHETER

– Dette handler ikke om Åsne og Nils, de har brutt regelverket. Men eksemplet i Sandefjord viser hvor kompleks vårt regelverk er, og behovet for å forenkle dette og ha samme regelverk som resten av verden, sier Bjørn Haavengen i Kongsberg o-lag.

Han er faren til Åsne, men bedyrer at klubbens forslag til endret regelverk handler om å unngå uklarheter. – Tiden er nok moden for å ta en revisjon av konkurransereglene. Kongsberg o-lag og Buskerud o-krets foreslår derfor å endre loven, sier Bjørn Haavengen.

TO PUNKTER

Forslagsstillerne ønsker derfor å fjerne følgende to punkter i konkurransereglene:

12.1.4: «Ferdsel på innmark, herunder bl.a åker, kulturbeite, hage og gårdstun (karttegn 415 og 527 i IOFs kartnorm) er forbudt, med mindre det er opplyst noe annet i PM»

21.8.6: «Dyrket mark (karttegn 415) og bebyggelse (karttegn 527) er forbudte områder. Arrangøren kan i PM gjøre klar at enten dyrket mark eller bebyggelse eller begge kan passeres.»

– Disse to punktene er særnorske regler og ikke i samsvar med den internasjonal kartnormen. Orientering har blitt en mer og mer internasjonal idrett. Norske familier reiser utenlands og deltar på o-løp, mens utlendinger deltar i Norge. Det er derfor viktig at vi har felles regler med andre land, mener Bjørn Haavengen.

 

KAN MISFORSTÅS

– Kartnormen sier at arrangør skal legge på rød skravering for dyrket mark som det ikke kan løpes på. Mange norske arrangører følger kartnormen og legger på rødt slik at deltagerne ikke er i tvil om forbudt område. Dette var ikke tilfelle i O-idol-klassene i Sandefjord, samtidig som det ikke var skrevet noe om dette i PM.

Dermed er det konkurransereglene som overstyrer kartnormen. Vi har derfor to regelverk som motsier hverandre, kommenterer Haavengen. Han mener også det er en spire til misforståelser både for arrangør og deltagere, når det på et og samme o-løp opereres med ulike regler.

– Da kan vi oppleve at den internasjonale kartnormen gjelder for noen, og de norske konkurransereglene for andre. Nå er det slik at du må studere den internasjonale terminlista for å finne ut hva som er et såkalt WRE-løp. På bakgrunn av dette mener vi det vil være riktig å endre de norske konkurransereglene, slik at de samsvarer med de utenlandske, avslutter Bjørn Haavengen.

 

NOF-styret støtter ikke forslaget

Styret i Norges Orienteringsforbund støtter ikke Buskerud og Kongsbergs forslag til regelendring.

– Med bakgrunn i VDG avtalen og forholdet til grunneiere, mener vi det er riktig å beholde reglene slik de er i dag. Styret er imidlertid av den oppfatning at dette med forbudte områder skal tydeliggjøres i PM. sier NOF-president Astrid Waaler Kaas.

Hun peker også på allemannsretten som et argument for å opprettholde dagens regelverk på området.

– Det er bakgrunnen for at vi har andre regler enn utlandet, sier Astrid Waaler Kaas.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy