1227 Views

Mjøs-O – en ubetinget suksess

Det er liten tvil i mjøsregionen om at ungdomsprosjektet Mjøs-O har vært en tilnærmet innertier.

September 09, 2018
Skrevet av:

administrator

SPURTOPPGJØR: Ole Solli Kvikstad, Toten-Troll (64), Kristine Haanes Strandlie (9), Magnus Svaland Dale, Vallset/Stange (63) og Agnethe Hasli, Gjø-Vard (8)

Den andre søndagen i september var 100 ungdommer samlet til finale i Nammo Cup, navnet på ungdomscupen i regi av Mjøs-O. Høljende regnvær la ingen demper på innsatsen da det ble kjempet om både sammenlagt- og spesialtrøyer i Snertingdal.

– Cupen er stas. Det er mye prestisje forbundet med trøyene. De henger høyt og er noe av det største i den alderen, sier Kristine Haanes Strandlie fra Gjø-Vard. – Det fine med konseptet er at det er cup med mange forskjellige distanser og øvelser. Det er fin matching, supplerer klubbvenninne Agnethe Hasli – opprinnelig fra Snertingdal. De to er juniorer i dag, men et produkt av Mjøs-O og fortsatt ivrige deltakere i juniorklassa i ungdomscupen. I Snertingdal trakk Kristine så vidt det lengste strået og sikret seg den gule sammenlagttrøya.

– Jeg var den eneste fra min klubb i ungdomsklassene. Gjennom Mjøs- O traff jeg andre, kom i et miljø og ble kjent med jevngamle fra andre klubber. Både fellesskapet og det sportslige opplegget hjalp meg veldig. Det ville vært tyngre å stå helt alene, refl ekterer Agnethe.

Kristine er enig, selv om hun kom fra et klubbmiljø med noen flere ungdommer. – Jeg tror Mjøs-O for mange er motiverende i en alder der det ikke er så lett å bestemme seg for hva du vil, og gjerne driver med flere idretter. Jeg har bare gode minner fra samlinger og et fellesskap på trening og i konkurranser.

SAMMENLAGTVINNERE: Åtte trøyevinnere samlet etter finalen i Snertingdal. Foran fra venstre Grunde Isaksætre, Grue, Marie Kravdal, Gjø-Vard, Ida Øverli Støen, Lillehammer og Simen Antonsen, Ringsaker. Bak fra venstre Lars Lien, Gjø-Vard, Birgit Dorthea Kleppa Madslien, Lillehammer, Njaal Ellegaard Melby, Vang og Kristine Haanes Strandlie, Gjø-Vard.

 

 

 

PÅ HJEMMEBANE: Ruth Bratlien i D11-12 var blant flere snertingdølen i fi nalen i Nammo Cup og samlinga i regi av Mjøs-O den første helga i september.

14 ÅR

 

Det er 14 år siden Mjøs-O ble etablert, det første ungdomsprosjektet i sitt slag. Siden har de invitert til treninger, samlinger og selve rosinen i pølsa – ungdomscupen – hvert eneste år.

Jan Ola Pedersen er leder i Vang OL og har fulgt utviklingen siden starten i 2004.

– Mjøs-O har bare vært positivt, selv om aktiviteten har gått litt opp og ned gjennom årene. Det er litt personavhengig som alt annet vi driver med, men jeg tror Mjøs-O har bidratt til større aktivitet i flere klubber, ikke minst de små, sier han. Flere og mer aktive o-løpere er visjonen til Mjøs-O. Ikke minst det siste tror han har vært tilfelle.

– Jeg tror flere hadde droppa ut før dersom det ikke hadde vært et tilbud gjennom Mjøs-O. Ikke minst ungdomscupen har vært viktig, spesielt for de ”nest beste”. Likeså turer til Tiomila. Hvor mange hadde fått opplevd denne festen uten Mjøs-O? spør han

 

 

 

 

 

BØLGEDALER

Da Mjøs-O startet opp, var ungdomsaktiviteten i Vang OL minimal, ifølge Jan Ola Pedersen. Da var det andre klubber der aktiviteten blomstret. Nå er det motsatt.

– Du ser det har blomstret i flere klubber som var små tidligere, mens andre er nede i en liten bølgedal. Slik er det bestandig. Men når jeg snakker med de mange juniorene vi har i klubben i dag, er det ingen tvil om at Mjøs-O har betydd mye. På samlinger traff de andre fra kretsen. De fikk et tilbud som klubben ikke kunne tilby, og Nammo Cupen er prioritert blant mange den dag i dag, sier Jan Ola Pedersen i Vang OL.

Mjøs-O har også vært en anledning for flere unge løpere til å stifte bekjentskap med arbeidslivet i kombinasjon med å drive med orientering. Flere har jobbet som aktivitetskoordinator et år eller to. Siden i fjor høst har Fanny Horn Birkeland styrt butikken

POSITIVT: Jan Ola Pedersen fra Vang har fulgt utviklingen i Mjøs-O
siden starten i 2004, og mener det har skapt mer aktivitet, ikke minst
i små klubber. Her med sønnen Sivert i armkroken i høljende regnvær
i Snertingdal.

 

VIKTIG Å SAMLES

MJØS-O-SJEF: Fanny Horn Birkeland har vært aktivitetskoordinator det siste året og har mange spennende tanker rundt utviklingen av Mjøs-O framover.

– Jeg tror det er viktig å samle de fra 13 til 16 år, særlig jenter for å skape et sosialt miljø. Det er klubbenes ansvar å rekruttere utøvere til Mjøs-O, mens vår viktigste oppgave er å gi ungdom et tilbud som de selv ønsker, sier Fanny.

Den tidligere skiskytteren legger ikke skjul på at hun trives og har en fin gjeng å jobbe med. Den utvidede samlinga i forbindelse med finalen i Nammo Cup samlet hele 80 deltakere fra 8 til 20 år.

– I sesongen skjer det veldig mye, så vi får ofte med flere på samlinger utenom sesongen. I fjor hadde vi for første gang samling i forbindelse med Blodslitet. Det gjentar vi i år. Det har også blitt tradisjon med ei vintersamling i Spania, sier Fanny. Mjøs-O har ofte testet nye løpsvarianter. Fanny tror også det blir viktig å teste ut nye ting framover for å opprettholde interessen, ikke minst i ungdomscupen.

– Nammo Cup er jo symbolet på Mjøs-O, og veldig gjevt for de unge. Det er viktig at vi ikke bare følger strømmen, men også evner å fornye oss og teste ut nye varianter for å forberede og utfordre ungdom på momenter som de vil møte i andre løp, avslutter aktivitetskoordinatoren i Mjøs-O.

FRUKT: Et fruktfat venter alle deltakerne i Nammo Cup etter målgang.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy