2066 Views

Min motivasjon står og faller ikke på et VM

Veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg (44) er den eneste som har tatt norsk VM-gull i sprint. Ambisjonene var å avslutte med sprint-VM i Danmark. Det blir det ingenting av.

August 21, 2020
FOTO: JENS O. KLØVRUD
Skrevet av:

administrator

FOTO: JENS O. KLØVRUD

Jeg har aldri trent så sprintrettet som jeg har gjort denne vinteren og har holdt meg frisk og skadefri hele veien, sier trebarnsmoren. Med avlysningen i Danmark blir det ikke flere internasjonale mesterskap på Hausken, som dermed blir stående med 11 VM-medaljer: Gullet på sprinten i Tsjekkia 2008 er den eneste individuelle VM-tittelen, men to stafettriumfer har det også blitt.

EN GOD TRENINGSVINTER

Stående utenfor landslaget ville hun gjøre et ærlig forsøk på å kvalifisere seg og kjempe om medalje i Danmark. Nå er fokuset snudd.
– Det blir ikke så mye igjen av sesongen. Alle IOF-arrangementene er trolig borte, men NOF har lagt opp til et tett program i september og oktober. En ting er å åpne lokalt, så får vi håpe det lar seg gjøre med reising på tvers av landsdelene.
Hun var ikke overrasket da beslutningen om VM-avlysningen kom. Det var hun forberedt på.
– Men jeg har fått trent bra og variert – 13 økter hver uke. Jeg har vært med på alle sprintøktene i kretsen, med Nydalen og med Wang Toppidrett. Testene på Bislett har aldri gått fortere, røper hun.
Så hva nå? VM i Østfold blir stående som hennes siste internasjonale mesterskap. Der manglet hun to sekunder på å ta bronsen på mellomdistansen.

UHØYTIDELIG: Øktene med Johan «Bassen» Michelsen og gutta fra juniortida betyr mye for treningsglade Hausken. FOTO: PETTER HALVORSEN
UHØYTIDELIG: Øktene med Johan «Bassen» Michelsen og gutta fra juniortida betyr mye for treningsglade Hausken. FOTO: PETTER HALVORSEN

– FELLESSKAPET BETYR MYE

– Min motivasjon står og faller ikke på et VM. Navnet på konkurransen bestemmer ikke verdien av opplevelsen for meg. For all del – VM er utrolig heftig, ikke minst de to jeg fikk løpe på hjemmebane. Men på Tiomila, Jukola, 25manna og O-Ringen kjennes o-fellesskapet sterkere, og det betyr mye for meg, sier Hausken.
Det rimer med beskrivelsen hun gir av de ukentlige øktene med «Bassen  co» – løpsglade, sterke karer i Nydalen. En gjeng fra juniortida. Hun tenker på økta forrige uke – også den med fellesstart:
– Jeg følte at jeg løp et superviktig løp da jeg var uti der. Du «slår på» en knapp – og det føles som et ekstremt viktig løp, sier hun og innrømmer at hun ble slått i avslutningen under første oppgjør. Veteranen er ivrig nå:
– Da jeg løp ei økt alene, tenkte jeg at jeg skulle «sette» ei god tid for å gi gutta litt press. Om det het VM eller Corona cup spilte ingen rolle.
Trivselen, fjaset under oppvarmingen før alvoret setter inn, «opphausingen» på sosiale kanaler i forkant – og analysene i etterkant, betyr mye for Hausken.

GODE RÅD FRA HAUSKEN

– Kan jeg holde på sånn, savner jeg ikke så mye. Det er kortreist moro og passer meg bra, sier hun og er over på «gode råd»-sporet:
– Bruk disse «Ukas løype-øktene» til å løpe hardt for å spisse teknikken. Bruk perioden til å holde teknikken ved like i konkurransefart. Intens orientering i skog gjør at du får stresset teknikken. Gjør det til ei nøkkeløkt. Tenker du «det er ikke så nøye» – kan du like gjerne la være. Løpshastighet pr 1000 meter er lett å fikse når et mål settes.

NM- OG KLUBBSTAFETT-LØPER

– Ikke flere VM, men det er neppe siste gang vi ser Hausken kjempe høyt oppe?
– Jeg trapper ikke opp, men er ikke fornøyd med å trene dårlig. Jeg blir nok en NM- og klubbstafett-løper og tenker at treningen jeg har gjort i vinter – er til nytte
. Hun bruker et uttrykk vi har hørt flere topputøvere si: «Veien er målet».
Selv om hun siden november har vært ansatt i et engasjement i Antidoping Norge med fokus på utøverperspektivet i antidopingarbeidet, har pusterommet for trebarnsmoren vært større enn forrige år.
– Det kan bli 80 prosent jobb til høsten, men trening vil fortsatt være viktig for meg, sier 44-åringen.
Med andre ord: Anne Margrethe Hausken Nordberg er ikke ferdig i norsk orientering.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy