1780 Views

Emil kopierte mor Birgitte

H16 LANG: I siste forsøk tok Birgitte Husebye sitt første og eneste gull på Hovedløpet tilbake i 1989. 33 år seinere gjorde sønnen Emil Husebye Aamodt akkurat det samme i Sandnes.

Oktober 04, 2022
Skrevet av:

Tommy Gullord

ENDELIG GULL: Etter tre 2. plasser på Hovedløpet fra før, lyktes det endelig for Emil Husebye Aamodt. I Sandnes ble det gull på langdistansen for Fredrikstad-gutten. FOTO: TERJE W. PETTERSEN

– Det er jo litt morsomt, da, sier Fredrikstad- gutten etter å ha løpt inn til gull på langdistansen foran sølvvinner Christoffer Ånensen fra Oppsal og Jone Valdal fra Sandnes på bronseplass.

For etter tre 2. plasser på Hovedløpet fra før, var det ingen tvil om hva som var målsettingen før hans aller siste Hovedløp.

– Ambisjonen var i hvert fall ett gull, fastslår Emil.

Litt smårusk

I det krevende terrenget utenfor Sandnes var imidlertid gulløpet ikke helt prikkfritt.

– Starten var veldig bra. Så var det et veivalg mot 4. posten som jeg i ettertid skjønte jeg gjennomførte dårlig. Deretter gikk det bra inntil jeg sleivet litt på 8.- og bommet to minutter på 10. posten. Det var nærmest en nybegynnerfeil der jeg begynte å løpe i feil retning på en sti. Derfra og inn gikk det veldig bra. Da klarte jeg også å holde høy fart, forklarer Emil.

Han turte imidlertid ikke helt å håpe det skulle holde til gull da han løp i mål.

– Jeg startet omtrent midt i feltet. Jonas Fenne Ingierd startet imidlertid tidligere, og da jeg hørte jeg hadde slått han, var jeg rimelig sikker på at det i hvert fall skulle holde til en medalje.


Litt forberedt

For mange østlendinger var terrenget i Rogaland temmelig uvant. Emil Husebye Aamodt hadde imidlertid gjort sine forberedelser.

– Terrenget likner i hvert fall litt på Sjusjøen der vi har hytte. Jeg var også på samling med to innlagte løp der jeg ble kjent med terrenget. Så jeg var i hvert fall litt forberedt på hva vi kom til å møte, sier han.

Og at gullet kom på langdistansen, mener han ikke var noen tilfeldighet.

– Jeg visste jeg hadde størst sjanse på langdistansen, selv om jeg vet jeg kan løpe bra på sprint også.

Litt utladet

Og det gjorde Fredrikstad-gutten, der det ble 4. plass bak suverene Jonas Fenne Ingierd fra Bækkelaget.

– Jeg bommet ikke så mye, men var kanskje litt utladet etter langdistansen dagen før. Men det skilte bare seks sekunder opp til sølv, så det var tross alt et ganske bra løp.

Fredrikstad er en stor klubb, men Emil savner noen juniorer å trene sammen med. Ifølge gullvinneren er det bra med ungdommer i klubben, men ingen juniorer.

– For å få god matching trener jeg en del sammen med Gaute (Steiwer) og noen ganger andre seniorer fra Østfold. Også får jeg jo noen tips av mamma og pappa i tillegg.

Eyoc neste mål

Mamma Birgitte har for øvrig både VMog EM-gull i stafett samt fem individuelle bronsemedaljer fra internasjonale mesterskap å slå i bordet med. I tillegg har hun i noen år vært trener for de norske landslagskvinnene. Faren Bent Olav Aamodt var også en meget habil o-løper.

Neste år blir Emil Husebye Aamodt junior. Han har allerede satt seg noen mål å jobbe mot.

– Jeg håper å komme med til EYOC neste år. Junior-VM er nok mest realistisk om to-tre år, sier Fredrikstad-gutten etter endelig å ha sikret seg en gullmedalje i siste førsøk på Hovedløpet.

GULL: Jonas Fenne Ingierd løp inn til et suverent gull på sprinten i H16. FOTO: TERJE W. PETTERSEN

Suverent sprintgull til Jonas

H16 SPRINT: Etter en litt sur 4. plass på langdistansen, ble det fullklaff og gull på sprinten for Jonas Fenne Ingierd fra Bækkelagets SK i H16.

Den fotrappe BSK-løperen var utilnærmelig og vant med hele 44 sekunders margin til sølvvinner Vebjørn Bergh- Hansen fra Byåsen IL. Sondre Olaussen fra Oppsal løp inn til bronse i H16.

Jonas Fenne Ingierd gjennomførte den 3420 meter lange løypa så godt som prikkfritt. Med bestetid på sju av strekkene var unggutten i tet fra 2. post til mål. Tiden 13.36 var det ingen av konkurrentene som var i nærheten av.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy