1520 Views

Det svir jo litt

Det er sjelden klisjeen «stang ut» passer bedre enn når Håvard Sandstad Eidsmos VM skal beskrives. Hundredeler fra knockout-fi nale og fem sekunder bak bronsen på sprinten.

August 28, 2022
Skrevet av:

Jens O. Kløvrud

LITT TRØST: Pappa Tomas og familien ga Håvard litt trøst etter at medaljen glapp. FOTO: JENS O. KLØVRUD

– Det svir jo litt, sier Håvard dagen etter at VM-finalen ble avgjort i Byparken i Vejle.

Dagen før opplevde han trøkket rundt VM-arenaen da han løp inn til bestetid. Det kunne bli medalje.

Bakfra visste han at Sveriges Gustav Bergman og Belgias Yannick Michiels jaget – og han var fullt klar over at ledelsen han hadde på tredje siste post kunne straffes etter feilen han gjorde ut fra posten.

Det skjedde. Bergman sikret greit sølvet bak Kasper Fosser. Michiels slo Håvard S. Eidsmo med fem sekunder.

Glapp på tredje siste post

– Jeg så ikke passasjen jeg hadde tenkt meg inn i og snudde. Det kostet meg nok 10-15 sekunder og VM-medaljen, sier Sandstad Eidsmo mens han sitter i bilen på vei til København for å se åpningsetappen av Tour de France.

– Du hadde to VM-løp med marginene på feil side – klarer du å se det positive i prestasjonene?

– Det er tungt når du er så nær, men jeg gjør jo mye bra. Jeg ser jo det også, men det er slik det er med toppidretten. Jeg hadde to løp med stang ut. Det kunne fort sett litt annerledes ut.

– Før VM hadde du klare ambisjoner om medalje – og til og med gull. Bevisst off ensivt?

– Det er sånn jeg lever livet. Det er alt eller ingenting. Jeg tror også det er det som må til om du skal nå toppen.

OFFENSIV: Håvard Sandstad Eidsmo var fem sekunder bak Kasper Fosser ved runding av arenaen i Vejle Bypark. Eidsmo gjorde sin eneste feil på tredje siste post. Det var nok til at det ble stang ut – medaljen glapp. FOTO: JENS O. KLØVRUD

Slått ut med fem centimeter

Han fikk med seg at han passerte den fullsatte arenaen med bestetid og var egentlig ikke overrasket.

– Det var litt som forventet og ikke så overraskende. Jeg hadde flyten og løp fort. Målet var jo å lede når jeg kom i mål.

Under semifinalen to dager tidligere ble det også stang ut. Da et fotograf flyttet seg ved sisteposten, måtte han svinge rundt. Det var nok til at han mistet teten i feltet og ble slått ut med hundredelers margin – fem centimeter.

Klasseforskjell fra i fjor

Selv om han synes det er «litt kjedelig» at det er ett år til neste internasjonale sprint, kjenner han at det er ok akkurat nå. Sprintfokuset har vært intenst.

– Jeg tror ikke det er bra for oriente-ring som tv-idrett at det er så lenge til neste tv-sprint Det gjør det vanskeligere å bygge profiler. For løperne betyr det kanskje ikke så mye. Det fører til at flere satser sprint i VM-årene og gjør at nivået er skyhøyt. Selv mener jeg det er klasseforskjell bare fra i fjor da det både var sprint- og skogs-VM, sier Håvard Sandstad Eidsmo som mener det norske nivået også peker oppover.

– Nivået i verdenstoppen stiger, men vi har en enda brattere kurve.

KNOCKOUT SEMIFINALE HEAT 2: Håvard S. Eidsmo (blå) førte an toget store deler av semifinalen i Fredericis. Inn mot 10. posten var det tett, med Håvard noen centimeter foran. Da Håvard mått svinge rundt en kameramann som flyttet seg ved posten, havnet han litt bakpå – nok til at finaleplassen glapp med noen få hundredeler.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy