This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Avmystifisere o-sporten
Foruten å avlaste generalsekretæren, ønsker nytilsatte Stein Arne Blomseth å jobbe strategisk for blant annet å synliggjøre og avmystifisere o-sporten.

1. mars ble 55-åringen fra Oslo og Lillomarka ansatt som ny assisterende generalsekretær i NOF. Og selv om han er oppvokst med orientering som lillebror til Eli Blomseth Helgesen og Kjell Blomseth, har attpåklatten en ballast litt ulik andre NOF-tilsatte.
– Jeg hadde en militærpappa og flyttet litt rundt omkring før vi kom til Oslo i 1978. Da hadde vi bodd både på Sætermoen i Bardu og på Haslemoen. Familien begynte med orientering da vi bodde i Bardu, men jeg deltok ikke i o-løp før vi flyttet til Oslo, forteller Stein Blomseth.
Lang pause
I et drøyt tiår var han aktiv i Grei, Grorud og seinere Lillomarka fram til 1989.
– Da tok jeg ei pause – ei lang pause – fram til 2011, forteller han.
I stedet flyttet han til Bø i Telemark der han ble involvert i konsertvirksomhet som frivillig. Det fortsatte han med også da han flyttet tilbake til Oslo i 1989.
– Jeg begynte å jobbe på en bar og fikk ansvar for konsertene der. Med det utgangspunktet var jeg med og startet Øya Festivalen i 1999, der jeg også jobbet som daglig leder fram til 2014.
Da hadde han allerede børstet støvet av knottskoa, funnet fram igjen kompasset og bevegd seg til skogs igjen.
Litt nerdete
– Jeg hadde fortsatt opprettholdt relasjonen til et godt nettverk i o-sporten, og da dette med GPS og tracing kom, ble det med ett veldig morsomt å følge med. O-sporten ble på en måte mye mer spennende, og jeg tror mange ikke-orienterere også ble fenget og fascinert av akkurat det.
På siste forbundsting ble han valgt som vararepresentant til styret i NOF, et tillitsverv han hadde inntil han startet i jobben som assisterende generalsekretær. Nå er han innstilt på å bruke all sin erfaring til å utvikle o-sporten videre.
– Jeg har jo jobbet litt med kommersiell virksomhet, og håper det kan komme godt med. I tillegg har jeg sett o-sporten utenfra en del år. Sett derfra kan den framstå som ei sekt; litt nerdete og innesluttet. Også tror jeg alle er misfornøyde med at vi er lite synlige, påpeker han.
Avmystifisere «mytene»
Akkurat det bildet håper han å gjøre noe med ved å avmystifi sere «mytene» om at orientering er vanskelig og en idrett for spesielt interesserte – og gjøre den mer synlig.
– Det er jo et veldig godt miljø i o-sporten, det merket jeg da jeg kom tilbake. Også må vi vise at orientering er en morsom og spennende aktivitet.
– Men hvordan skal vi få o-idretten til å vokse – få flere medlemmer?
– Da må vi få flere i aktivitet, få flere til å bruke kart. Som mosjonsaktiviteter har både tur-o og stolpejakt en innfallsvinkel som nettopp avmystifi serer synet på orientering. Det er en bra start.
– Og derfra til å skape aktive o-løpere?
– Jo flere som i utgangspunktet bruker kart, jo større er sannsynligheten for at noen blir med på løp. Vi kan skape møteplasser for både tur-o og o-løp, og utnytte mange, gode tilbud om lavterskelløp til å rekruttere enda flere. Også håper jeg selvfølgelig at vi snart kan komme i gang igjen med normal aktivitet og treff es på o-løp som før pandemien, avslutter Stein Blomseth.