2507 Views

Da verden sto stille

Da myndighetene åpnet for konkurranser med restriksjoner, var dere klubbene allerede klare med tilpassede opplegg, skriver Lasse Arnesen.

September 10, 2020
ENDELIG IGANG: 13-16 åringene i Oslo var de første som fikk åpne i et terminfestet løp 9. mai. Smitteverntiltakene ble fulgt da drøye 100 ungdommer deltok fordelt over flere startbolker. .Fossums Børge Nilsen Berg stikker av gårde i H15-16, mens Lillomarkas Torbjørn Lundeby venter på tur. Startsjef Magne Brænden og løypelegger Mathias Benjaminsen kontrolerer. FOTO: JENS O. KLØVRUD
Skrevet av:

administrator

ENDELIG IGANG: 13-16 åringene i Oslo var de første som fikk åpne i et terminfestet løp 9. mai. Smitteverntiltakene ble fulgt da drøye 100 ungdommer deltok fordelt over flere startbolker. .Fossums Børge Nilsen Berg stikker av gårde i H15-16, mens Lillomarkas Torbjørn Lundeby venter på tur. Startsjef Magne Brænden og løypelegger Mathias Benjaminsen kontrolerer. FOTO: JENS O. KLØVRUD

HVEM HADDE VEL kunnet forutsi at verden så til de grader skulle bli satt på prøve, slik den nå gjør i 2020.

En hel verden står over for et felles helseproblem, og det får virkelig konsekvenser. Det er ilagt kollektive nedstengninger og strenge begrensninger i folks bevegelses- og aktivitetsmønster.

Men nød lærer naken kvinne å spinne, og i alle pålagte begrensninger fins også muligheter.

Orienteringssporten er i en særstilling, siden vi ikke utøver vår idrett i en hall eller et definert idrettsanlegg. Vi har ingen nærkontakt med andre utøvere, og felles berøringspunkter er også fullt mulig å unngå. Selve utøvelsen av orienteringsaktiviteter er således ikke forbundet med noen risiko for smittespredning.

SÅ DA MYNDIGHETENE besluttet full nedstenging av all konkurranseidrett, snudde vi oss rundt og satset på turorientering.

Klubbene og deres ildsjeler var rett og slett fantastiske. Planer ble endret og sesongoppstart ble fremskyndet. Hytteforbudet gjorde sitt til at folk ble hjemme i påskeferien. En av få tillatte uteaktiviteter var turorientering. Og folk viste stor interesse.

Bare i løpet av april ble det meldt om større aktivitet i turorienteringen enn i hele 2019. Og da er det kun ca 1/3 av arrangørklubbene som har meldt inn aktivitetstall. Og vi i sentraladministrasjonen jobber på spreng for å hjelpe nye klubber i gang med turorientering. I 2019 hadde litt under halvparten av våre medlemsklubber tilbud om turorientering. Vi satser på at dette skal øke kraftig i 2020.

Pressen har vært sulteforet på idrettsnyheter, og turorienteringen har fått stor oppmerksomhet både i lokal- og i riksdekkende media. Her er det bare å kontakte lokalpressen for alt det er verdt, så hjelper de til med å markedsføre aktiviteten deres.

I SKRIVENDE STUND er det fortsatt vinter i deler av vårt langstrakte land. Så dere som fortsatt venter på våren kan bare forberede dere på å ønske både nye og erfarne turorienterere velkommen til ny sesong.

I TILLEGG TIL at dette er en fantastisk mulighet til å rekruttere nye personer til vår flotte idrett, er det ikke tvil om at inntektene fra salg av turorientering er kjærkommen.

Særlig når bortfall av inntekter fra o-løp blir stort. Riktignok fikk orienteringsklubber god kompensasjon for tapte arrangementsinntekter i mars og april, men det var mange som ikke var søknadsberettigete og det er fortsatt usikkert hvordan resten av året vil bli.

Flere av o- klubbene har meldt om at de kommer til å kjøre flere runder med turorientering utover sommeren og høsten, så her er det uante muligheter. Og det lekes med tanken på å legge ut «ukens tur-o-løype», og på den måten gi et fast og variert tilbud til potensielt nye orienterere.

Det har vært utrolig morsomt å følge med i den kreativitet som er utvist i denne situasjonen. Klubbene har samarbeidet og delt treningsopplegg, og ulike former for «korona-cup» og ukelange konkurranser basert på individuell utøvelse har dukket opp over en lav sko.

SÅ DA MYNDIGHETENE åpnet for konkurranser med restriksjoner, var dere klubbene allerede klare med tilpassede opplegg.

Det er allerede arrangert o-løp med over 100 deltakere, godt innenfor begrensningene som er satt av myndighetene.

Deres erfaringer blir lagret i en erfaringsbank på orientering.no, igjen opplever vi en ekstrem vilje til å dele med andre. Takk. Det gjør meg stolt!

Og mens vi venter på at myndighetene skal slippe opp ytterligere, planlegger arrangørene av de større sommerløpene kreative løsninger for å kunne tilby o-løp til flere hundre deltakere.

Vi i NOF sentralt vil fortsette å oppdatere våre orienteringstilpassete veiledere for arrangementer så fort myndighetene kommer med endringer, og så er det opp til dere der ute i klubbene å opprettholde høy aktivitet innenfor de rammer som blir satt.

DA ER DET viktig at dere alle viser ansvar, slik at vi i orienteringsidretten kan være stolte av vårt bidrag til å hindre smittespredning samtidig som vi bidrar til bedre folkehelse ved å tilby smittefri aktiviteter til folket.

Sannsynligvis vil mange ikke-medlemmer benytte seg av o-sportens mosjonstilbud. Min oppfordring er at dere gir dem en så god opplevelse og følelse av å være velkomne i o-familien at interessen blir livslang.

Og så får vi håpe at verden normaliserer seg etter hvert. Men inntil det skjer lever vi videre med stor alternativ aktivitet.

Heia o-sporten! Lasse A.

Lasse Arnesen Generalsekretær Norges Orienteringsforbund

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy