1012 Views

Mesterens RÅD til ungdommen

Med din erfaring i dag - hvilke råd ville du gitt deg sjøl om du skrudde tida tilbake til du selv var 14-16 år? Det var spørsmålet Veivalg stilte Olav Lundanes.

August 17, 2020
2019: «Høvdingen» Olav Lundanes tar sitt individuelle VM-gull nummer åtte. FOTO: SNORRE VEGGAN
Skrevet av:

administrator

2019: «Høvdingen» Olav Lundanes tar sitt individuelle VM-gull nummer åtte. FOTO: SNORRE VEGGAN

Det er to og en halv måned til Hovedløpet i Østmarka, men ei krisetid der det vanlige konkurransetilbudet ikke er på plass. Her er verdensmesterens råd til ungdomsløperne.
● UTNYTT SITUASJONEN
Slik situasjon er med få konkurranser, kan du gjøre sommerferien til «ei stor samling».
-Legg en god plan og gå litt ut av komfortsonen. Tøy strikken litt og prøv og lev «profflivet» litt.
– Utnytt mulighetene i hjemmeområdene. Bruk sykkelen. Kom deg til deler av terrenget du ikke bruker så mye.
● TREN PÅ RETNINGSLØPING
Det er mange ting å trene på o-teknisk, men vi er stort sett altfor dårlige til å løpe på retning. Lag enkle økter – der du hviter ut, eller tusjer ut, kartet slik at du bare får en korridor. Løp mot enkle detaljer. Øv på å springe skikkelig fort på kompasskurs.
● HOLD KOMPASSET RIKTIG
– En god kompasskurs består av flere momenter – hvor du holder kartet og hvordan du legger kompasset i forhold til kartet og kroppen. Selv legger jeg kompasset en centimeter fra streken og passer på at kompasset er rett foran kroppen.
– Sikt framover i skogen så sant det er mulig.
– Er det god sikt, så trenger du ikke sjekke så ofte. I «grønt» krever det større refleksjon i forhold til om du løper høyre/venstre for stengsler underveis.

2001: Bronse H14. FOTO: PRIVAT
2001: Bronse H14. FOTO: PRIVAT

● FÅ FART I SKOGEN
– Jeg ville løpt kortere o-intervaller for å få fart i kroppen i skogen. Ser jeg tilbake, ville jeg begynt med o-intervaller tidligere. Del opp løypa – 5-600 meter opp til 1 km – slik at du greier å løpe fortere enn det du klarer å holde i en normal konkurranse.
● INNGANG/UTGANG POSTER
– Hvordan jeg «tar» postene er ganske forsk jellig ut ifra om det er en enkel eller vanskelig post. En vanskelig post fokuserer jeg på å spikre. Mot en normalpost forsøker jeg å holde et normalt tempo helt inn.
– Jeg kikker alltid mot der jeg skal ut av posten. Er jeg sikker på inngangen, gjør jeg det også før jeg ser skjermen.
– Stemple – og etabler retning ut så kjapt som mulig. Les inn en detalj på vei ut så fort som mulig for å kontrollere retningen.
– Jeg løper alltid med kompasset inn i posten. Så snart jeg er 100 prosent sikker, endrer jeg kartgrep og ser på kompasset mot neste.
● FORENKLING?
– Hvor mye jeg forenkler kartbildet varierer fra terreng til terreng, men jeg leser nok relativt mange detaljer. Jeg liker å løpe med god kontroll og føler at jeg tjener småsekunder på å springe gode traseer og tråkk. Jo mer vegetasjon – jo viktigere er det med nøyaktig orientering for å finne løpbare traseer.
– I Østfold skiller det lite – du kan løpe hvor som helst – andre steder må du løpe nøye for å finne detaljene.
Det er en balansegang. Jeg forenklet nok litt mer før – og kom sjelden «gjennom» en mellomdistanse.
● UTVID INTERVALLENE
– Jeg ville utfordret intervallene og dratt ut lengdene. Skru litt ned på tempo, hold på litt lenger. Mange kjører 6 x 3 minutter eller 4 x 4. Dra øktene ut til eksempelvis 6 x 5 minutter.
– Finn en runde på sti eller fint terreng der det går opp og ned. Få litt variasjon. Jeg føler selv jeg oppdaget det litt for seint. I noen sesonger brant jeg meg selv litt på at jeg kjørte for harde intervaller.

2002: Gull H15. FOTO: PRIVAT
2002: Gull H15. FOTO: PRIVAT

● NÅR HL NÆRMER SEG
– Viktigst: Stille på start med overskudd mentalt og fysisk.
– I denne alderen kan du lære deg hvordan kroppen fungerer – og hvordan du skal nå en best mulig utgave av deg selv. Lag en plan for de siste fire ukene før HL – «hvordan skal jeg bli så god som mulig». Det er ikke sikkert du treffer – men lag en plan og hold den. Det er et godt tips.
– Det er varierende hvor mye konkurranser folk løper, men for mange er det bra å løpe litt færre. Legg inn noen relevante gjennomkjøringer i forhold til lengde.
● HODET PÅ PLASS
– Dette er egentlig en doktorgrad å svare på, men det er to ting som er ganske universelt enten det er Hovedløp eller VM: Alle andre er dritnervøse – og – fokuser på det du kan gjøre noe med.
– Gå ut og gjør en god jobb selv, så kan du telle opp når alt er over og se. Om du har gjort jobben og ikke nådd resultatmålet, er det målsettingen som er feil.
– Ha en konstruktiv og logisk dialog med deg selv. Det er så mye du ikke får gjort noe med. Når du står på start har du de beina du har – gjør det så bra du kan derfra og inn.

Olavs egen Hovedløps-tid

Da Hovedløpet ble avgjort på Løten i 2001 kom 3. plassen litt overraskende på 14-årige Olav Lundanes. At han vant i «sunnmørsterreng» i Alta året etter og i et ekstremt varmt HL i Fredrikstad som 16-åring, var ikke like overraskende.
– Hovedløpet har nok betydd mer for karrieren min seinere, enn det gjorde der og da. Når alt kommer til alt er ikke situasjonen så ulik forberedelsene til et VM. Selv om jeg ikke visste så mye om formtopping den gang, var det starten på noe jeg har hatt god bruk for seinere. Jeg begynte å tenke tanker om hvordan jeg skulle bli bedre. Masse var feil, men var veldig viktig og ga meg erfaring. Du må teste det selv før du vet hva som fungerer for deg for å toppe formen, sier Olav Lundanes som ikke så «lenger fram» enn til juniortida som 16-åring.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy