1216 Views

EKSTREM-LØPERNE

I løpet av to helger satte Eirik Kamstrup Hovind og Bojan Blumenstein seg selv på kartet som ekstremløpere. Først med 1000 poster på 25 km – så med ett langstrekk på 33 km gjennom en 200 meter bred korridor.

August 13, 2020
I MÅL: Eirik Kamstrup Hovind og Bojan Blumenstein er i mål. En cola og en kvikklunsj smakte etter målgang. 33 kilometer satt i beina. Foto: Håvard Haga
Skrevet av:

administrator

I MÅL: Eirik Kamstrup Hovind og Bojan Blumenstein er i mål. En cola og en kvikklunsj smakte etter målgang. 33 kilometer satt i beina. Foto: Håvard Haga

– Det var utfordrende på hver sin måte, sier Eirik Kamstrup Hovind om ekstremløpene like før påske.
– Postplukkløpet fra Sognsvann med omkring 25 meter mellom postene var først og fremst krevende for hodet. Særlig mot slutten av de fi re timene. 33 kilometersstrekket «på kompasskurs» helga etter ga oss mulighet til å prate litt underveis, men ble jo tungt fysisk på slutten.

SVENSK INSPIRASJON

Det var Corona-stenging og langrennsløpere på ekstremrekordforsøk som ga dem puffet – i tillegg til en svenske. Allerede samme kveld som postplukk-løpet var unnagjort, startet drodlingen om nye prosjekter.
– Vi var jo inspirert av svenske Martin Regborn som i 2017 løp et strekk på 29 km i tilsvarende korridor vest for Örebro. Det var Bojan som gjorde grovjobben i forarbeidet og etter hvert fant traseen fra Lindberg i Oslo og sørover mot Hobøl, sier Eirik som etter tida i Raumar og NTNUI har blitt Nydalen-løper.
De sendte mailer til klubber «sørover» på jakt etter kartfiler og kart som kunne gi de nødvendige kilometerne for å slå svensken – og sjekket kritiske passarser som kunne tvinge dem ut av korridoren.

FANT EN LØSNING: Kryssingen av jernbanen med en trang passasje under sporet. Foto: Håvard Haga
FANT EN LØSNING: Kryssingen av jernbanen med en trang passasje under sporet. Foto: Håvard Haga

MYE OPPMERKSOMHET

Da de løp ut fra Lindeberg palmelørdagen, var det flere som visste hva Nydalen-løperne la ut på. Sindre Langaas arrangerte digitalt møte på «Teams» med 20 deltakere og fulgte duoens skritt gjennom fem timer. Selvsagt ble også den tidligere verdensrekordinnehaveren Martin Regborn intervjuet underveis. Det ble også «sjåfør og hjelpemann» Håvard Haga som sørget for mat og klesskift underveis.
NRKs Arild Andersen var også på plass og serverte tv-seerne ekstrem-o-løpet på Dagsrevyen allerede samme kveld.
– At det skulle bli så mye ståhei hadde vi jo ikke tenkt, men det var artig. Da vi passerte Holetjern drøyt halvveis, sto en familie på fire ute med norske flagg og heiet. De hadde fått tips om «løpet» – men var ikke o-løpere selv. Over 2000 unike brukere har vært inn og sett GPS-trackingen på Loggator, sier Eirik.
Fire ganger møtte de elg underveis, men ingen av dem heiet på Nydalen-løperne.

RUTA: Her er strekket fra Lindeberg i Oslo til Elvestad i Hobøl.
RUTA: Her er strekket fra Lindeberg i Oslo til Elvestad i Hobøl.

HADDE TAU KLART

– Hva var den største utfordringen underveis?
– Det var nok kryssing av Holetjern midtveis. På kartet et smalt vann. Vi hadde sett på satellitt at det hadde begynt å gro igjen, men Håvard var på plass med tau i tilfelle han måtte dra oss over.
Det trengte han ikke, men tørt tøy var kjærkomment før kursen gikk stødig videre.
– Underveis fikk vi info fra gjengen på «Teams» at det var ulovlig å krysse jernbanelinja. Mens vi løp kontaktet de Bane Nord og fant ut at det ville bli vanskelig å regulere til «saktegående tog». Heldigvis fant vi en kulvert, en bekk gjennom et rør slik at vi kunne passere under jernbanelinja.
Duoen hadde med seg 12 kart i A4-format – til sammen 33 meter kart på turen mot «målgangen» like nord-vest for det gamle kommunehuset i Hobøl kommune.
Rekorden fikk imidlertid ikke stå lenge. Motsvaret kom allerede langfredag – selvsagt fra Sverige. OK Linné fra Uppsala gjennomførte 35,2 km med tilsvarende 200 meters bred korridor.
– Jeg synes bare det er gøy om vi kunne motivere andre til å slå oss. Selv i Corona-tider mente vi dette var forsvarlig. Fem timers løping er på langt nær så ekstremt som langrennsløpere som holder det gående over 24 timer.
– Og når er du klar for en sesong som kanskje ikke kommer?
– Selv satser jeg jo aller mest mot Tiomila og Jukola. Begge ble jo avlyst. Dermed er det gøy med slike ekstremprosjekter. Det gir motivasjon, sier Eirik Kamstrup Hovin.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy