1715 Views

PROSJEKTET TRYGT I MÅL

November 24, 2017
Skrevet av:

administrator

«Det var helt vanvittig å klare det»

GODT JOBBA: Alisdair Mcleod tar et godt tak i
Nicholas Oskarsson. Det var snakk om teamarbeid

PÅ TIOMILA

Da skotske Alisdair McLeod klasket gratulasjonshender mens han veivet Lillomarka-flagget i innløpet på jordet i Partille nordvest for Göteborg, hadde laget fra Groruddalen gjennomført sin egen plan til punkt og prikke. Og vel så det. 10 etapper. 11 timer, 14 minutter og 9 sekunder etter at østerrikske Robert Merl startet oppdraget, tok Alisdair – «The Stag of the North» (kronhjorten fra nord) laget inn til 6. plass. Beste norske log 16 minutter bak suverene IFK Göteborg med fire norske på laget.

 

GUTTA TOK TAK

– Det var helt vanvittig å klare det, sier Nicholas Oskarsson. Det har gått noen dager siden Lillomarkabragden der han selv gjorde jobben i tet på den andre etappen. 25-åringen som kom fra Konnerud som uferdig junior for sju år siden, har vokst seg inn i Lillomarka-stammen og var sentral da «Prosjekt topp 10» ble dratt i gang sist høst. Etter å ha vært med på å prege deler av de store stafettene de siste årene, ville gutta sjøl gjøre sitt for å løfte laget ytterligere. Klubbrekorden og 12. plassen fra 2015 skulle bedres. – Vi så på resultatene fra i fjor og de gode lagene topp seks, men vi våget å sette «Prosjekt 10». Vi mente det var mulig å klare det om vi fulgte planen, sier Nico og fortsetter: – Så fulgte hele gjengen opp med bunnsolid løping timer etter at jentene hadde levert klubbrekord!

 

EGNE GRUNNREGLER

FORNØYD SJEF: Vidar Benjaminsen var stolt over jobben herre- og dame-laget gjorde.

«Prosjekt topp10» – hva går det ut på? – Det startet under ei samling i Sarpsborg i november og ble et prosjekt vi sto sammen om. I tillegg til flere gode nattøkter, hadde vi ti samlinger der vi jobbet mye sammen i møter og grupper. Vi lagde våre egne grunnregler, sier Nicholas Oskarsson. Gjennom vinteren har gruppa jobbet hardt for å være forberedt på oppgavene som skulle møte dem i terrenget ved Partille. Gaute Hallan Steiwer brukte sine kartkunnskaper til å konstruere et kartflak over løpsområdet via tidligere kart. – Etter ei fordelingsliste har vi servert løyper og veivalgsutfordringer til hverandre to ganger i uka. Vi hadde ikke «sett» langstrekket til første post på långa natten, men starten traff vi godt på og hadde tørrtrent på mange av de andre traseene – Hvilken taktikk hadde dere for å løse oppgavene under stafetten? – Sammen hadde vi laget en liten tekst. En kort dialog hver og en skulle ha med seg selv. «Fornuftige valg, forhold deg rolig, skjerpet og fokusert. Løp for laget – ikke for deg selv» og litt mer. Ikke minst skulle vi «holde godt tak i kompasset». Det funket! Ingen løp ut med hodet under armen. Vi klarte å samle oss om det vi hadde blitt enige om.

 

– SOM Å VINNE

Nico bare smiler når han snakker om opplevelsen. Han sov ikke ett sekund den natta, selv om han lå noen timer i senga på hotellet. – Vi vant jo ikke, men det er noe å jobbe sammen som et lag – og å klare målet. Det var rågøy. Jeg har vært sju år i Lillomarka, de fleste utlendingene har vært med i fem år. Som en av dem sa: «Five years in the making». – Det føltes liksom som å vinne. Premiebrikken fra Tio skal få en sentral plass hjemme, forsikrer han. – Tio 2017 er noe jeg aldri kommer til å glemme. Det gjelder nok også for de andre gutta, selv om det skulle gå enda bedre en annen gang.

 

STOLT SJEF

Mannen som trygt kan stemples «Mr. Lillomarka » – Vidar Benjaminsen – kommer heller ikke til å glemme Tiomila 2017. Han legger ikke skjul på at det betyr mye også for ham selv. – Selvsagt synes jeg det er fantastisk. Jeg bruker jo halve livet på Lillomarka, men det gleder meg mest å se utøverne få til det vi prøver på. En etter en kom inn etter sin etappe og bare smilte, sier Vidar Benjaminsen. Han innrømmer at han ble overrasket over både herre- og damelaget. Han trodde ikke at det skulle gå så lett. – Eller – kanskje var jeg mer overrasket over andre klubber som ikke fikk det til som jeg trodde, sier han.

 

– BETYR MYE

– Tiomila er nok det største klubben har felles. Stafetten inneholder alle – ungdom og elite. At vi lykkes betyr ganske mye også for de som ikke var der. Vi får gratulasjoner i lokalmiljøet. Flere føler seg stolte. At vi ble beste norske i herrestafetten og damene bare ble slått av Halden, er en fjær i hatten. Mens gutta tar mer og mer initiativ og styrer mye selv – stort sett med Vidar Benjaminsen som støtteapparat – følger Elin Krogstad opp jentene sammen med Vidar. – Vi har en veldig fin, sosial gjeng som møtes jevnlig. Et godt sosialt miljø og trygghet løperne imellom er viktig – ikke minst på damesider, mener Vidar som selv peptalket damene foran klubbrekorden. – Vi hadde fokus på det vi selv kan gjøre noe med – ikke resultatene. Vi ønsket å gjenskape det vi gjør på trening og dermed prestere på det nivået vi kan. For å få til det, må vi ha trygghet og takhøyde i gruppa. Han har allerede ryddet plass for de to nye klubbrekordene i premieskapet på Lillostua – klubbstua på østsida av Alundsjøen i Lillomarka. – GIR AV SEG SELV Lillomarka OL har fått noen bemerkninger for å ha mange utlendinger på laget. I år var det fire ikke-norske blant fem damer og fem blant gutta. Hva tenker du om det? – Vi har gjort dette litt på vår måte av litt forskjellige årsaker. De fleste har spurt om å få være med i gjengen. Vi har ikke hatt noen strategi i klubben – verken om det ene eller andre. Slik jeg ser det har det ikke gått på bekostning av noe, sier Lillomarka-sjefen. Han liker å drive med utøvere som har lyst til å satse og synes det er spennende uansett. – Det er givende å ha med seg typer som har lyst til å gi av seg selv for å være en del av laget. På jubileumsfesten i 2015 hadde utlendingene sitt eget show. Når de flagger «best day of my life» på sosiale medier, forstår du at Tiomila-suksessen betyr mye. Jeg tror deres deltakelse er berikende for våre «egne», sier Vidar Benjaminsen som har fått «utlendingsspørmålet » i ulike sammenhenger. – Hvor langt kan laget nå? – Vi har tatt steg år for år og har vært med på å prege stafetten. Nå føler jeg alt er mulig. Gutta bommet samlet omkring 15 minutter, og vi var 16 minutter bak IFK Göteborg. – Det vil ikke forundre meg om gutta kan være inne topp tre på en god dag, selv om vi skal være fornøyde med topp 10. Også jentene har potensiale. Ingenting overrasker meg lenger, sier Mr. Lillomarka, Vidar Benjaminsen.

 

1. Jobben er gjort. Herrelaget kan juble.

 

2. David Gottfridsson kjempet sammen med Kalevan Rasti inn etter 8. etappe.

 

3. Matthew Speake får kartet av Nicholas
Oskarsson som 2. lag etter 2. etappe. Matt
tok vare på posisjonen.

 

4. Klubbrekord og 11. plass av damene som
var med å prege stafetten fra start til mål.

 

5. Ankerkvinne. Lillomarka-damene har fått
en ankerkvinne av klasse. Andrine Benjaminsen
fikk kartet av Sandrine Müller.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy