1799 Views

JUNIOR–VM 1990-2014

Her er de norske beste norske prestasjonene siden starten i 1990 – samt noen internasjonale gullvinnere som seinere har preget seniorklassene.

November 22, 2017
Skrevet av:

administrator

TEKST: JENS O. KLØVRUD

1990: ÄLVSBYN, SVERIGE
Bare klassisk det første året i tillegg til stafett. Torunn Fossli gikk helt til topps, foran Marlena Jansson. Hanne Sandstad nr. 4, Hanne Staff nr. 11. Tore Sandvik nr. 9, eneste norske herre i topp 10. 109 gutter og 82 jenter deltok i premiere –VM.
1991: BERLIN, TYSKLAND
Kortdistanse inn på programmet. Dårlig norsk VM, 7. plass best – Øyvind Stokseth på langen.
1992: JYVÄSSKYLÄ, FINLAND
Sølv til Bernt Bjørnsgaard på kort. Hanne Staff bronse på klassisk, Elisabeth Ingvaldsen bronse på kort.
1993: CASTELLROTTO,ITALIA
Odin Tellesbø helt til topps på klassisk, Bernt Bjørnsgaard sølv på kort. Ingen damemedaljer.
1994: GDYNIA, POLEN
1995: HORSENS, DANMARK
Ingen norske i nærheten av medaljer. 9. og 15 plass i stafetten forteller det meste om den norske innsatsen i dansk plantasjeskog. Ragnhild Myrvold 7. plass på lang. Jørgen Rostrup 8. plass på kort.Sprint inn på programmet. Med Synne Lea til på toppen. I herrer sprint sikret Holger Hott sølv.
1996: GVORA, ROMANIA
De norske langt unna medaljekampen. Rolf M Pedersen fem på kort. Vidar Solberg 10 på lang. Første gang vi registrerer Simone Luder (Niggli) som ble nr. 9 på klassisk. Etter hvert skulle hun bli verdens desidert beste o–løper, uansett kjønn.
1997: LEOPOLDSBURG, BELGIA
1998: REIMS, FRANKRIKE
Jørgen Rostrup gjentar fjorårssuksessen på kort. På den klassiske ble det JUNIOR-VM bronse. Sølvet gikk til en ny senere verdenstopp, Thierry Gueorgiou.Jørgen Rostrup inn i manesjen, til topps på kortdistansen. Simone Luder tar sitt første gull.
1999: VARNA, BULGARIA
Helsvart. Marianne Riddervold beste norske med 11. plass. Rune Strandberg 17 på klassisk!
2000: NOVE MESTO, TSJEKKIA
Bortsett fra Marianne Riddervolds 2. plass på klassisk ikke noe stort norsk mesterskap.
2001: MISKOLC, UNGARN
Marius Bjugans store løp. Vant kortdistansen. Ellers lite å hoppe i taket for.
2002: ALICANTE, SPANIA
Ingen norske medaljer. Lene Moe fjerde på lang i et mesterskap. Daniel Hubmann og Minna Kauppi tok gull.
2003: PÖLVA, ESTLAND
Medaljeløst. Line Hagmann fem på lang. Matthias Merz og Helena Jansson sikret gull.
2004: GDANSK, POLEN
Mellomdistanse erstatter kort. Audun B. Nilsen helt til topps på distansen. Fabian Hertner vant ett gull.
2005: TENERO, SVEITS
Stort norsk mesterskap. Seier til Mari Fasting og Olav Lundenes på langdistanse (Elise Egseth sølv), mens Norge tok hjem begge stafettene. Hele 172 gutter til start.
2006: DRUSKININKAI, LITAUEN
Nytt norsk kjempe-VM med tre gull! Ingunn H. Weltzien vant sprint, Betty Ann B. Nilsen mellom og Anders Skarholt lang. Dessuten sølv til Betty Ann og Olav Lundanes på lang og bronse til Olav på mellom. Søren Bobach –gull.
2007: DUBBO, AUSTRALIA
Alt gikk veien for Norge i disse årene. I uvant, australsk terreng ble det tre nye gull. To av dem til Olav Lundanes som løp hjem gull både på lang og mellom, mens det ble sølv på sprint. Siri Ulvestad gjorde sitt livs løp og gikk helt til topps på langdistansen. Sølv til Ida Marie Bjørgul (mellom) og sølv til Kine Hallan Steiwer og Allan Steiwer. H Magne Dæhli på lang kompletterte flott norsk innsats down under.’
2008: GØTEBORG, SVERIGE
Nære på for Silje Ekroll Jahren som tok sprint-sølv. Sølv også til Ulf F. Indgaard (mellom) og bronse til Siri Ulvestad (lang). Emma Klingenberg og Venla Niemi tok gull.
2009: TRENTINO, ITALIA
Best på mellom i Italia. Britt Ingunn Nydal sølv og Ulf F. Indgaard bronse. Tove Alexandersson, Ida Bobach og Gustav Bergman vant gull.
2010: ÅLBORG, DANMARK
Endelig en triumf i Danmark: Gaute Hallan Steiwer helt til topps på mellom. Og stor norsk stafettinnsats på herresiden: Nytt gull! Vegard Danielsen greide bronse på sprint.
2011: RUMIA– WEJHEROWO, POLEN
Gull til Yngve Skogstad på lang. Og tredobbel Ida Bobach fra Danmark!
2012: KOSICE, SLOVAKIA
Eskil Kinnebergs store mesterskap: Gull på lang og bronse på sprint.
2013: HRADEC KRALOVE, TSJEKKIA
Heidi Mårtensson helt til topps på sprint og bronse til Mathilde Rundhaug (mellom).
2014: BOROVETS, BULGARIA
I høyeste grad godkjent på jentesiden med flott gull til Gunvor Hov Høydal på mellomdistansen og sølv til Heidi Mårtensson på sprint. Mens trioen Heidi, Gunvor og Mathilde Rundhaug sikret et fint stafettsølv. Blant guttene var det helsvart. En 8.-plass var best.

– En arena for utvikling

Et junior-VM er en utviklingsarena. At løperne samler erfaring som de tar med videre inn i senioralder, er viktigere enn medaljene, mener trener for utviklingslandslaget, Torben Wendler.

Selv om mesterskapet er et høydepunkt for juniorene, er det en forberedelse til de kommende årene. Hvor viktig er egentlig et junior–VM? – Junior–VM er viktig for å samle erfaring som o–løper og få mesterskapserfaring. De får kjenne på hvordan det er å representere Norge og får med seg en bagasje videre, sier trener i NOFs utviklingsgruppe Torben Wendler. Han peker på at et junior–VM selvsagt virker motiverende for denne aldersgruppen – den første internasjonale prøven for mange.

– De får en bagasje med seg. Et juniormesterskap er fint og viktig – ikke bare sportslig. De møter andre og knytter kontakter. Et junior–VM er en utviklingsarena både som idrettsutøver og menneske.

Mange av juniormesterne blir listefyll i seniorklassene og forsvinner etter hvert – hva tenker du om det?

– Det er naturlig at noen slutter å satse, at de prioriterer andre ting. Men ingen er like – noen begynner å satse først som 24-, 25-åringer og når verdenstoppen.

Hva er det viktigste i overgangen mot å bli en toppløper også som senior?

– Å legge ned et godt treningsarbeid, bygge seg gradvis opp for å tåle belastningene. Det må jobbes hardt med individuelle ferdigheter både fysisk og o-teknisk .

Er det mulig å nå verdenstoppen som senior – selv uten deltakelse i junior-VM?

– Det tror jeg absolutt. Det er akkurat den samme jobben som må gjøres – dedikert treningsarbeid. Det er ingen grunn til å gi opp selv om en ikke får være med i et junior-VM. Det er mange eksempler på løpere som ikke har vært med i junior-VM, men som har fulgt sin drøm, hatt en visjon og et mål – og oppnådd suksess som seniorløpere. Torben Wendler mener det er viktig at målbevisste, unge løpere har noen å jobbe sammen med – noen som går igjennom treningsplanen og sikrer god systematikk i treningsarbeidet. – Det gjør det enklere å unngå skader og overtrening.

Hva skal til for at landslagsledelsen er fornøyd med troppen i sommerens mesterskap?

– Det er litt tidlig å si noe om og jeg liker ikke å snakke om medaljestatistikk. Jeg er fornøyd om løperne har fått vist fram sitt potensial. At de kommer fra sistepost og har løst utfordringene vi snakket om på forhånd. At de har omsatt planen i god o-teknikk. – Junior-VM i Rauland er det første på norsk hjemmebane. De som får løpe er sånn sett utrolig heldige. Forhåpentligvis vil de nyte det.

Men du ønsker helst å se lenger fram?

– Ja, vi håper at løperne i VM har tenkt lenger enn til Rauland. At de har et langsiktig mål og at så mange som mulig er villige til å videreføre sin satsing og har mål om å representere Norge i mange år framover, sier Wendler og legger til: – De er jo morgendagens helter.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy